2011-09-22-195d9958bbeaacd2ae605c9cfdc1b496fb08133b Med motorfestet Quick Release kan motoren tiltes 45 grader sideveis. (Foto: Henning Mørch)

Unikt motorfeste til joller!

Motorfeste-oppfinnelsen «Quick Release» vil gjøre båtlivet både enklere og tryggere. Med jolla montert på badeplattformen skal det ta mindre enn et minutt å evakuere en båt i en nødsituasjon

Det er Henning Mørch, til daglig ansatt ved Norges Veterinærhøgskole i Oslo, som er oppfinneren av det smarte motorfestet. I forbindelse med den nylige båtmessen og Reodor-utlysningen til Innovasjon Norge har han tipset InnoDesign om oppfinnelsen.

Søker industriell partner
- Det jeg har laget er en oppfinnelse som vil gjøre fritidsbåten sikrere, samt forenkle båtlivet når det gjelder bruk av jolle med motor, skriver Mørch. - Denne ønsker jeg nå å starte produksjon av, om markedet "ønsker" det?

- Jeg har laget et spesielt motorfeste til joller, som gjør at motoren kan sitte på jolla også når den er opptiltet i en snappdaviter på badeplattformen. Jolla blir dermed enkel å få på vannet ved eventuell evakuering, og da med motor opp til 15 hk klar til bruk.

Normalt vil motoren sitte på rekka og veie 40-50 kg, fortsetter han. - Som alle båtfolk kjenner til gjør dette at motoren normalt ikke blir brukt, hverken ved evakuering eller annen normal bruk av jolle.

- Ettersom firetakters påhengsmotorer er svært tunge, velger derfor mange å ha en liten 4 hk motor som vil være noe enklere å håndtere. Men ved hurtig evakuering, vil også den bli igjen på rekka.

- Selv har jeg en 9,9 hk Mercury som veier 40 kg. Med Quick Release kan jeg nå legge jolla fint ned, motor er på plass og den kan startes og brukes med en gang, slutter Henning Mørch, som kan kontaktes på tel. +47 908 57 125 eller mail henning.morch@nvh.no