2011-11-17-859b404dfe9cd184d8b2a78890ec62c4f24445d9 Statsraad Lehmkuhl – et av verdens vakreste seilskip, bilde fra starten i Tall Ship Race 2011 - Stavanger

Norge er invitert som "Guest of Honour" til Brest 2012!

Med to tusen års sjøfartshistorie i lasterommet, reiser en flåte på 20 norske tradisjonsbåter og kulturhistoriske fartøyer, for å innta verdens største maritime festival en uke i juli neste år.

Forbundet KYSTEN, leder den norske satsningen som finner sted i Brest i Frankrike, 13 – 19 juli 2012:

Med oss til Brest vil vi ha følge med flere av Norges stolte skip. Festivalene i Brest feirer 20-års jubileum og derfor har vi som mål å dra til Brest med 20 historiske skip og båter, forteller Tore Friis-Olsen i Forbundet på deres hjemmeside..

De presenterer et utvalg av skipene som er med: Statsraad Lehmkuhl – et av verdens vakreste seilskip, skonnerten Svanen, Dyrafjeld, Halsnøybåten, replika fra 300 e.kr.  Gokstadskipet og Gokstadbåten – vikingskip og båt, kopier fra år 890, Barcode 6 – Nordens eldste speilbåt, lå nærmere 400 år under flere meter med leire i Oslo, Oselvere – Norges nasjonalbåt, Bakkejekta – Norges minste og eldste jekt fra 1750, MS Sjøkurs, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl, Haugefisk – verdens første autolinefartøy fra 1978, og Folkvang – 100 år gammel seilkutter fra lengst nord i Norge.

Til NTB sier Tore Friis-Olsen følgende:
Denne gang kommer vi ikke som fryktede voldsmenn og erobrere, men som inviterte hedersgjester for å vise det ypperste av norsk maritim teknologi, norske håndverkstradisjoner på sitt beste og to tusen år sagnomsust sjøfartshistorie.

- Men det blir ikke bare for å skue tilbake og mimre om fortiden. Vi skal også bringe kunnskap om norsk maritim virksomhet inn i fremtiden. Verden skal vite at Norge fortsatt er helt i tet på maritim teknologi og utvikling.

Den norske satsingen i Brest er et samarbeid mellom bl.a. Forbundet KYSTEN, Kystverket, Norsk Maritimt Museum - tidligere Sjøfartsmuseet, Havforskningsinstituttet, Geitbåtmuseet - og Marinemusikken som fremfører en spektakulær fyrverkerikonsert.

For de som ønsker en ”ferie” med minner for livet, kan søke som medseiler på f.eks Statsraad Lehmkuhl