Erik Brauner arbeider hardt for rekruttering!

Prosjektleder for kurs og autorisasjon i Norboat, Erik Brauner var på plass i Amsterdam under året bransjemesse Mets. På den Norske Paviljongen smiler Brauner stort, når folk går forbi for å hilse på.

Dette er en viktig messe, sier han og vi er her for å støtte opp under utstyrsprodusentene fra Norge. I alt er det 10 norske utstillere og her knyttes nye kontakter for økt forhandlerenett, samt pleie av eksisterende kunder.

Brauner er ikke sen om å si ja til en prat med Båtsans, han er positiv til alt som kan fremme båtglede og det norske båtliv, men aller mest ”brenner” han for rekruttering. Å få rekruttert nye norske ungdommer til båtbyggerfaget, er ikke bare lett i disse dager, selv om båtbransjen har et økende behov for dyktige fagfolk.

Vår viktigste oppgave nå, er å besøke skolene for å fortelle elevene om hvilke muligheter de har innen faget. Det er særdeles viktig at vi har entusiastiske lærere som kan skape interesse. På Laksevåg videregående skole i Bergen har vi pågående et godt samarbeid med fordypningsfag innen båt. Vi presenterte oss nylig på Yrkeslabyrinten i Vestlandshallen og samtidig arbeider vi med flere nye lærlings bedrifter. 

Samtidig er jeg meget bekymret for at myndighetene legger ned Norges eneste landsdekkende skole for båtbyggerfaget.  Blakstad vgs, er pr. i dag den eneste skolen i landet som tilbyr Vg2 båtbyggerfag for sine elever. En fritidsbåt er en svært komplisert konstruksjon, og det å bygge en fritidsbåt involverer i dag mange fagområder. Det vil være et alvorlig ”skudd for baugen” om vi som tradisjonsrik og stolt båtbyggernasjon ikke kan tilby landsdekkende utdanning, sier han.

Hva med jenter til faget? Ja Marex har faktisk landets beste elev i sitt kull som læring og landets første kvinnelige innen båtbyggerfaget, Marit Eikås. Det er kjempepositivt, men vi ønsker flere velkommen og derfor farter vi rundt og forteller.

Erik Brauner er også meget aktiv i Norges største båt- og utstyrsmesse - Sjøen for alle 2012, som arrangeres 20.-25. mars på Norges Varemesse, Lillestrøm.

Hvordan er det med påmeldingen?
Vi er omtrent på samme nivå som foregående år.
Dere har forandret litt på messen til neste år?
Ja, Sjøen for alle 2012 og HYTTE2012 går sammen om en gigantmesse og er det to fritidsinteresser som virkelig samler det norske folk, så er det båtliv og hytteliv. Vi håper å trekke mer publikum med dette.

Mange båtprodusenter mener det kan være for dyrt å delta på innendørs messene, hva mener du om det?
Det synes jeg er veldig trist, men vi har gjort vårt til å hjelpe til, aldri før har det vært rimeligere å delta på messen. Vi tilbyr gratis innkjøring og gir mye rabatter. Vi er veldig opptatt av å bedre alles behov og er ydmyke ovenfor de utfordringer vi har i bransjen.

-Tilbake i Amsterdam og verdens største båtutstyrsmesse ser vi frem til kl. 17:30, da inviterer den norske paviljongen på Linje Akevitt. Dette en blitt en tradisjon, forteller Brauner, som inviterer meg tilbake for å kjenne på stemningen. Vi tar ham på ordet og kommer tilbake senere til en atskillig mer folksom paviljong. Praten går livlig på mange språk og de kommer fra alle nasjoner for å få en ”Smak av Norge”. En forteller; jeg har vært med fra starten og det kommer flere og flere besøkende for hvert år.

Vi må forlate standen, for å rekke flyet hjem, men det er godt å se at maritim bransje ikke stopper opp. Fra det inspirerende frokostmøte på åpningsdagen fikk vi faglig påfyll av Ducati-sjef, Gabriele del Torchio, som gav deres historie om oppbygging, markedsføring samt videre satsning i et tøft marked. Han oppmuntret oss alle med å si ”Alle bare venter på en god unnskyldning til å få handle”. Så tenkt nytt og fortsett å være kreative.

Båtsans håper mange får unnskyldningen til å handle i 2012!