Ny ”BRANN” båt - ARDEA 27 pro!

NB Marine fikk utfordringen med å spesialtilpasse en av sine yrkesbåter, Ardea 27 pro, til Porsgrunn Brann og Feievesen.

Samarbeidsprosjektet startet for rundt 1 år siden med en anbudsforespørsel på en ny brannbåt til Porsgrunn Brann og Feiervesen. Dette anbudet vant NB Marine AS i skarp konkurranse med både norske og utenlandske tilbydere, forteller Ronny Haugland, markedssjef hos NB marine.
Båten skulle være et alternativ til den store båten de hadde i fra før. Den store båten var ofte lite tjenlig for mange brann og redningstjenester. Lave broer i byen og et grunt farvann i skjærgården med mange hytter gjorde at den ikke kunne brukes.

Båten skulle være en liten og manøvrerbar båt med god kapasitet på slukkevann, ha plass til å bære et utrustet brannlag i tillegg til båtføreren. Båten måtte også ha muligheter for frakt av skadde mennesker på båre. Som utrykningsbåt skulle den også kunne assistere fritidsbåter i nød, slep, ved brann eller som hadde slått lekk.

Rent teknisk skulle båten ha moderne navigasjonsutstyr med kraftig radar, muligheter for natt- og termisk kamera. På grunn av kravet til en kraftig pumpe for slukkevann, måtte båten utstyres med to motorer. En kraftig Yanmar for fremdrift og en egen motor for hydraulikkforsyning.
Baug- og hekkpropeller, brannpumpe, ekstra lensepumpe og 230V generator måtte være hydraulisk drevet for muligheter for kontinuerlig drift. Dette gjør båten svært manøvrerbar og enkel å betjene for fører selv under vanskelige forhold under redning eller brann.

Alt utstyret og mannskapet gjorde båten tung og god, men selv med den økte vekten har den kraftige motoren ingen problemer med å klare kravet for utrykningsfart med god margin. Den økte vekten har kanskje til og med forsterket de gode sjøegenskapene som båtmodellen er kjent for. Slik at den er velegnet til allværsbruk året igjennom.

Utgangspunktet vårt var vår ARDEA 27 pro. Den skulle danne plattformen for de tilpassninger Porsgrunn Brann og Feiervesen hadde satt i sine krav.
Etter noen møter med deres branningeniør og prosjektleder hadde vår ingeniør tegnet de endringene de ønsket. Båten ble satt i produksjon våren 2011.

Overleveringen til Porsgrunn Brann og Feiervesen fant sted like over sommeren i år, den er allerede satt inn i tjeneste. Tilbakemeldingene vi har mottatt har vært meget gode, de mener båten vil være en svært viktig resurs i deres tjeneste. Vi ønsker dem lykke til med sin nye båt og håper at den vil bidra til å gjøre kysten i Telemark tryggere for både hytteeiere og sjøfarende, sier Haugland.


Vår fremste ide under konstruksjonen av ARDEA 27 pro var å bygge en fleksibel plattform som kunne tilpasses til rekke ulike krav fra våre kunder i ulike segmenter og med ulike behov. Muligheter for å justere eller bygge inn nye elementer mente vi var avgjørende for å kunne lykkes med en ny type båt.

Denne fleksibiliteten ser vi igjen i de båtene vi har solgt frem til i dag.

• Yrkesfiskere inne ulike typer fiske. Garn- line og teine fiske. Muligheter for inntil 3 tanker for levende fisk/hummer/krabbe.
• Arbeidsbåt for oppdrettsnæringen
• Brann og Redningsbåt
• Arbeidsbåt for skjærgårdtjenester
• Arbeidsbåt for håndverkere
• Fritidsbåt for hobbyfiskeren
• Lettbåt for større fartøy

Med ARDEA 27 pro er mulighetene mange, vår ingeniør tegner de løsningene som våre kunder ønsker, sier Haugland.

Haugland avslutter med å fortelle at i tradisjon tro holder de Romjulsåpent med innendørs visning av sine båter på fabrikken på Askøy, alle er hjertelig velkommen på besøk, kanskje det vanker en gløgg eller noe..

De holder åpent tirsdag, onsdag og torsdag i fra kl. 11:00 – 15:00