Julelaksekake à la Vitali!

Vi har fått desemberoppskriften fra ”The Chef” Vitali, på Knutholmen. Årets siste rett fra kysten er en kreativ lettlaget julelaksekake.

Vi er veldig takknemlig for at kjøkkensjefen har delt sine ideer og oppskrifter, sammen med Båtsans sine lesere. Når januar kommer skal kjøkkensjefen til NOMA i Danmark i en måned for å kokkelere/lære mer. Noma er en gourmet-restaurant i huset Nordatlantens Brygge på Christianshavn, København i Danmark med nordisk/skandinavisk mat.

Sjefskokk og innehaver er René Redzepi, som tidligere arbeidet på restaurantene The French Laundry, El Bulli og Jardin des Sens. Navnet har sin opprinnelse i de to ordene «Nordisk» og «Mad».

Restauranten ble stemt frem til å være den 10. beste i verden i tidsskriftet Restaurant Top 50 i 2008. I 2009 kom Noma på tredjeplass, mens restauranten gikk helt til topps på listen i 2010. Noma vant i 2009 også «The Chefs’ Choice award», som er kjøkkensjefene på de 100 beste restaurantene sin egen rangering.

Noma har for tiden to stjerner i Michelinguiden, som den eneste restauranten i Danmark. Dette gir oss enda flere grunner til å tøffe nordover igjen, når båtsesongen starter.

Her kommer årets siste oppskrift:
Handleliste:
1 pk. Ost naturell
6 pillede reker
Røket laks /ørret (mengde alt ettersom hvor mange kaker man lager)
1 brokkoli
1 lime
3 plater gelantin
balsamico
olivenolje
150 ml julegløgg
litt grønt
3 tomater
1 agurk
Marinert rødløk (mariner i honning, sukker, salt, pepper, olje, hvitvinseddik, til løken er myk)
Krydder etter smak.

Start med en liten rund form som kles med tynne lakseskiver, bland rekene sammen med naturell osten, litt lime og legg blandingen i midten av formen. Dekk toppen av formen med laks. Start på Julegløggen, legg gelatinen i bløt når den er klar røres den inn i gløggen. Dekk en form med plast, hell gløggen over og sett det på kjøl. Forstsett deretter med å skjære brokkoli i tynne skiver og noen små buketter. Mariner dem litt i balsamico og olivenolje.

Kan anrettes med brød, knekkebrød, lefse eller det man måtte ønske.