2012-02-29-373eea756165dc67b7ccb6aba963cd2a9e5af8b5 FoilTwister er noe så sjeldent som en nybygd svensk hydrofoil

Framtidens båtkonsept?

Årets båtmesse ”Allt för sjön” viser mange nye båtidéer som kan forme morgendagens båter. Er det fremtidens båtkonsepter vi ser her?

En av Sveriges mest nytenkende innovatører i forhold båtteknikk, er Alexander Sahlin, han viser prototypen av en hydrofoil, Foiltwister.

Hydrofoil
FoilTwister er noe så sjeldent som en nybygd svensk hydrofoil. Den forbruker bare om lag 0,2 liter per nautisk mil, og gjør 30 knop med en 50 hk motor. Hydrofoilen er uttrekkbar. Høyden over vannet kontrolleres helt mekanisk ifølge en ny, patentert metode. Den "flyr" over vannet, slik at det knapt er noen bølger bak.

Mange andre spennende båtidéer skal også vises når båtmessen åpner den 3. mars på Stockholmsmessen.

All Aboard er et nytt båtkonsept som fokuserer på hva kvinner vil ha i en båt
Konseptbåten ”All Aboard” har blitt utviklet på vegne av det svenske Marine Technology Forum. Det er det samme teamet som utviklet, Volvo YCC konseptet bilen, populært kalt jenta bilen. Teamet har skapt 50 løsninger på de ti mest vanlige problemene i en båt. Alt fra å hoppe inn på land trygt, til å få opp en person som har falt overbord.

- Det er imponerende ideer som er født og interessant fordi det er kvinner som går inn og presentere ideene, på en ellers mannlig arena. Vi håper at mange av de svenske marineindustridesignere tar for seg de smarte ideene som vises her, sier Thomas Sandberg, prosjektleder for ”Allt för sjön”.

Spektakulær innovasjon
En av de mest spektakulære innovasjonene på messen er kanskje motorbåten Sverige, designet av Ruben Östlund i 1929 og god for 100 knop. Den ble aldri bygget, men i år står den nybygd etter originaltegningene. I motorrommet, godt plassert står to Rolls Royce-motorer, hver 1000 hk. 100 knop skal den være god for, ifølge båtnostalgikeren Anders Värneus, som står bak.

Verdenspremierer
Blant modellene som har verdenspremierer i helgen nevnes Anytech 860 CAB, Paragon 25 Ranger og Hammarine C7.