2012-03-14-d5171e5be9c6ec3cb0cf89e0ef319f41f4a2a0c5 Maud ble bygget ved Elco Fabrikker i USA i 1895

Båtpåmeldingene strømmer på!

Ledelsen i Risør Trebåtfestival er strålende fornøyd med påmeldingene så langt. Selv om vi snaut er ferdig med vinteren, kan vi allerede melde at det faktisk er påmeldt nærmere 50 vakre og unike trebåter, forteller festivalleder Odd Sverre Aasbø.

Farkoster alle størrelser og fasonger. Og et av de mange flytende smykkene som nå har meldt sin ankomst er «Maud». Det er ikke første gang hun besøker festivalen, men like viktig er deltakelsen hvert eneste år,

«Maud» ble i 1895 bestilt av den noe bedrestilte engelskmannen Fredric Croft. Båten ble bygget i New York, og Croft bestilte faktisk to slike båter. Den ene ble værende igjen i Porsgrunn.

Croft kom til Norge og etablerte seg i Skien. Der begynte han trelasthandel. «Maud» gikk den gang under navnet «Naftabåten» rett og slett fordi hun gikk på nafta den gangen. Opp gjennom tidene har båten skiftet eiere og man kjenner ikke alle, men dagens eier er Bjørn Jansen. Han kjøpte båten, som den gang hette «The Queen», i 1994, forfallet var stort, og det var en stor oppgave han tok på seg.

«Maud» ble totalrenovert i perioden 1994 - 1997 og ble sjøsatt på Risør Trebåtfestival i 1997. I 1998 fikk den restaureringsprisen på festivalen, og senere fikk den tildelt pris fra Kystlaget i Langesund og i 2010 fikk båten publikumsprisen på trebåtfestivalen i Risør. Dermed kan man si at båten har en helt spesiell plass i hjertet til Risør Trebåtfestival, og gleden er alltid stor når denne vakre båten inntar indre havn.

Båten regnes for å være blant de eldste motortrebåtene i Norden, og er å finne i Kragerøskjærgården om sommeren til stor begeistring for møtende båtentusiaster.

Les mer om andre begivenheter fra kommende Trebåtfestival, 2. august til 5. august.