2012-04-18-d19c691d55ba14f2f69e03d1c50ff08b7d4aeb5e Subwing satser på å skape en ny vannsport basert på en fuktig innovasjon. Nå har de mottatt det ettertraktede Merket for god design

Ung oppfinner vinner Merket for god design 2012

Å fly under vann høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men i Kristiansand satses de t på å skape en helt ny vannsport basert på et par undervannsvinger. Ideen tilhører Simon Sivertsen, en 20 år gammel skoleelev og oppfinner.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon. Merket for god design belønner bedrifter og designere som sammen skaper produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design. – Dette er de mest nytenkende og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design

Subwing - Flyr under vann 
– Drømmen er at Subwing skal bli en egen sport som alle kjenner til. At folk spør hverandre om de skal ”subwinge” sammen til helgen, forteller den unge sørlendingen, Simon Sivertsen.
 
Ideen ble til da far og sønn Sivertsen og fetter Mats Westgård var på seiltur sammen i Middelhavet sommeren 2011. Den første prototypen på vingen var et stykke drivved festet med vannskitau til en liten båt. Etter hvert fikk oppfinnelsen to sammenkoblede finner, eller vinger, noe som gjorde at utøveren kunne bevege seg både sidelengs og opp og ned i vannet. 
 
– Faren min, Kjetil, syntes ideen var så god at vi burde starte et firma. Han er gründer og har greie på hvordan man kommersialiserer produkter, forklarer Simon Sivertsen. 
 
Inspirasjon fra hvalfinner og jagerfly 

Tilbake i Norge designet to blad Sivertsen både prototyper og digitale 3D-modeller og eksperimenterte med ulike former og materialer. Til slutt bestemte de seg for en hul konstruksjon fylt med skum. Vingene ble strømlinjeformet etter inspirasjon fra hvalfinner og vingeroret på jagerfly. 
 
Resultatet er et produkt som lar utøveren skyte gjennom vannet og foreta raske, akrobatiske manøvreringer. Per dags dato finnes det ingen lignende produkter på verdensbasis. 
 
Lanseringssuksess i Dubai 
I mars i år reiste Kjetil Sivertsen og fetter Westgård, som nå er salgs- og markedssjef, til Dubai for å vise fram Subwing på en internasjonal båtmesse. I kjølvannet av messen har interessen for produktet og sporten eksplodert. Mange nettaviser og tidsskrifter har skrevet om den norske oppfinnelsen, og på YouTube har videovisningene steget fra 30 000 til 400 000 på noen få uker.
 
Far og sønn jobber nå med å forbedre produksjonen og øke kapasiteten. Samtidig er planen å lansere en rimeligere modell for massemarkedet til høsten. – Det er ganske utrolig at noe som startet som et enkelt innfall på en seiltur har kommet dit at det får Merket for god design. Dette trodde jeg egentlig ikke på selv da jeg skrev søknaden, sier Simon Sivertsen.

Båtsans gratulerer den unge oppfinneren som tidligere har vært intervjuet hos Båtsans, artikkelen kan leses her.