Drømmen om de syv hav!

Båtsans har i dag gjesteskribent ”Traweling Sailormann”. Han deler denne fantastiske historien om det tyske ekteparet, ombord i AUBI, med oss. Vi håper det blir flere etterhvert…

Klokken har passert 23 på kvelden når jeg fortøyer i Egersund gjestehavn, helt utslitt etter en lang og slitsom tur rundt Jærens Rev i dårlig vær. Det er flere båter som ligger på været her, enten de skal nordover eller sørover. Jeg legger merke til en stor katamaran som ligger fortøyd bak meg, Katamaranen fører tysk flagg og den minner veldig om servicefartøyene man bruker i oppdrettsnæringen, bortsett fra at arbeidsdekket er erstattet med overbygg. Sikkert et nybygg på vei til Tyskland fra et eller annet verft langs vestlandskysten, er min siste tanke før lyset går.

Noen dager senere møter jeg igjen AUBI, som katamaranen heter, nå i Tananger havn og nå klarer jeg ikke å styre nysgjerrigheten min.

På det enorme soldekket sitter det et par og koser seg i det flotte været. Jeg slentrer så tilfeldig som jeg klarer bort til båten for de obligatoriske ”har dere seila langt” og ”hvor går turen”, samt pen båt og pent vær. Paret på soldekket er vennligheten selv og snart sitter både jeg og guttene på soldekket og drikker eksotisk brus, sammen med paret.

Armin og Uschi kommer fra Freiburg midt i Tyskland og dette er deres første langturen med AUBI, som ble bygget i Kleve og sjøsatt i fjor høst. Der ble den liggende over vinteren for siste finpuss, før den ble kjørt via Rhinen og andre kanalsystemer ut til havet ved Emden, den 6. mars i år.

Det er ikke så ofte man ser motorkatamaraner brukt som lystbåt og Armin forteller stolt om historien bak AUBI.

Armin vokste opp i Swartswald området hvor faren drev et sagbruk. I barndommen bygget Armin og faren små kryssfinerbåter som de seilte på innsjøene i området, først en seiljolle og senere en motorbåt de kunne stå på vannski bak. Det var nok i den tiden at drømmen om å leve på havet begynte å spire, forteller Armin noe drømmende i blikket.

Da Armin ble kalt inn til førstegangstjeneste, søkte han seg inn i marinen hvor han fikk navigatørutdannelse. Han seiltei halvannet år som navigatør på en av marinens fregatter. Det så da ut som at karrierekursen var satt, men da han ble forespurt om å overta familiens sagbruk, endret kursen seg noe.

Det ble forretningsdrift og familieliv som opptok Armins liv, men han klarte aldri helt å glemme drømmen om egen skute på havet. Så for ti år siden begynte Armin for alvor å planlegge hvordan skuta skulle bli, han var fasinert over katamaranskrogets egenskaper, både hva stabilitet og økonomi angår. Han bygget en ny modell hvert år og da han traff Uschi for tre år siden, trodde hun at Armin bare var over gjennomsnittet interessert i modellbygging, sier hun og smiler.

I begynnelsen av 2009 solgte Armin bedriften sin og da ble det for alvor fart på byggeplanene. Det ble vurdert både Australske og New Zelandske konstruktører, men Armin valgte til slutt Promarin på Smøla til å tegne båten sin og sender en stor takk til Kåre.

I juni 2009 var tegningene klare og på høsten samme år startet byggingen ved et verft i Kleve. AUBI er bygget i aluminium, den er 14,99 meter lang og 7,2 meter bred. På hoveddekket er det en leilighet på 55 kvadratmeter med 3 soverom og ellers alt man trenger, på øvre dekk er det et stort styrhus og 60 kvadratmeter soldekk, stor nok plass med andre ord.

Fremdriften sikres av en 5 liters Sole Mitsubishi på 95 hk i hvert skrog, dette gir en toppfart på 8,5 knop, kanskje ikke raskeste skuta i fjorden, men til gjengjeld kan AUBI krysse Stillehavet i 7 knop uten å etterfylle diesel!
Den er også utstyrt med 2 vindgeneratorer, ferskvannsmaskin og har vannbåren varme i alle rom, også i skrogene for å holde vanntanker og lagerrom varme i arktiske klima.

Båten er med andre ord bygget for behagelig seilas jorden rundt, dette kommer tydelig frem i alle tekniske og praktiske detaljer ombord og jeg forstår godt at Armin er fornøyd med arbeidet sitt.

Så hvor går turen videre lurer jeg på?  Armin og Uschi ser litt på hverandre, akkurat nå er det veldig fint å være her i Tananger, smiler Uschi før Armin skyter inn at ruten til Hardangerfjorden og Bergen allerede er tegnet inn på kartet. Etter Bergen er de noe usikre, det har oppstått omstendigheter hjemme som gjør at de må tenke seg litt om. Det var opprinnelig to par som skulle jorden rundt, nå er det ikke det. Dermed vurderer de nå om de skal bytte AUBI i en noe mindre båt som de kan gå via kanalene ned til Middelhavet med, for det å bo i båt er de fast bestemt på å fortsette med.

Uschi har solgt eiendomsmeglerpraksisen sin, biler og løsøre er også solgt og huset er langtidsutleid. Så nå har vi hoppet uti det, smiler paret fornøyd. Vi kunne bare ikke selge AUBI før vi hadde tatt henne med på en langtur og da var det naturlig å ta henne til de vakre fjordene i Norge, sier Armin.

Vi takker for en god historie og godt selskap før vi etter god skikk bytter varer, Armin og Uschi får
nyplukkede kamskjell, tilbake får vi eksotisk brus, fersk gressløk og urter dyrket ombord i AUBI.

Vi ønsker Armin og Uschi lykke til videre på sin reise.