Fanafjorden opplevelser, læring på sjøen og i nøstet!

En nydelig vårdag i mai ble vi med Anita Botnevik på opplevelser i Fanafjorden. Resultatet ble deilig fersk pale til middag neste dag.

Ikke var det meg som var den dyktige fisker, derimot de unge kursdeltakerne til Anita. Jeg møtte Anita på kaien innerst i Fanafjorden, hvor hun og mannen bor.  Anita har alltid mange jern i ilden. Som grunder av Fanafjorden opplevelser tilbyr hun opplevelser og læring. Hun er ivrig seiler og en naturlig formann i Bavariaklubben Hordaland.

Familiens 38 fots Bavaria tar hun gjerne ut helt alene, når mannen ikke har tid til å være med. Anita Botnevik har lang erfaring på sjøen etterhvert, selv om hun først begynte å seile i voksen alder. Hun har tatt kyst- og fritidskippereksamen.  Dette medfører at hun er en populær kursinstruktør, spesielt for damer. Når vi er på Bavariatreff, som er en av favorittaktivitetene i løpet av sesongen, oppfordrer jeg alltid til at all kontakt skal gå via VHF.  Når vi seiler kaller jeg opp hver og en båt og da skal damene ombord svare, forteller hun.

Selve utdanning og praksis har Anita innen barne-og ungdomsarbeider og psykiatri for omsorgsarbeidere og sykepleiere. Familien har også vært fosterhjem og besøkshjem i perioder. Alt dette medfører at Anita har spesiell interesse for dem som ikke har like muligheter, som alle andre barn. Å få anledning til å være med i båt, fiske og lete i fjæren etter krabber ved nøstet, er medisin for barna mener Anita.

Ikke mindre enn 4 båter har de til disposisjon, seilbåt, skjærgårdsjeep, åpen snekke og robåt. Ved nøstet deres møtes de og der kan de arrangere krabbefester, bursdagsfeiringer og firmaavslutninger.

Anita er nøye på sikkerhet, alle må ha vester på. Har vi barn på besøk, lærer vi dem litt regler først, forteller hun. Sjøvettboka ”Dra til sjøs med Morten Måke” er også populær, alt fra knuteknyting til opplæring i sjøvett. Heftet er utgitt av Sjøfartsdirektoratet. Er de ute og fanger krabber eller fisk, læres de opp til å sløye fisken, om de ønsker. Sabina, en av jentene som var med oss, var blitt en habil sløyer.

Anita har drevet Fanafjorden i et år og håper at flere vil benytte seg av tilbudet hennes. Spesielt har jeg lyst at pensjonister skal være med, gjerne på fisketur om formiddagen. Vi kan ta ut snekken om de ønsker, eller bare tøffe litt rundt i fjorden. Ja, som i morgen, da har jeg en dameklubb med ut i snekken. De ønsket bare en tur på sjøen, forteller hun.

 Anita planlegger også å få laget et kursrom i nøstet, slik at de kan drive opplæring med praksis. Jeg har så mange ideer rundt dette prosjektet, men ting tar alltid litt lengre tid enn man ønsker. Men jeg er godt igang, forteller Anita.

Hun har også et meget godt samarbeid med Redningsselskapet i Hordaland. Anita forteller at hun er veldig takknemlig for at de er med å sponse med redningsvester, men jeg skulle gjerne hatt flere sponsorer nå i starten, smiler hun lurt.

Båtsans opplevde en flott ettermiddag med glade barn og voksne. Vi var heldig med nydelig vær, men om det blir litt regn stopper ikke det Fanafjorden Opplevelser, da koser de seg i nøstet med inneaktiviteter.

Et supert tilbud for alle som ønsker litt tid på sjøen. Klikk her for å lese mer om Fanafjorden opplevelser.