2012-06-20-7ab95605bfb4df374c97041466fd61869aa2231a Bilde fra Redningsselskapet, Alex Rosén blir med på holdningskampanje

Alex Rosén spør, hvem er best med Vest?

Alex Rosén skal i sommer reise landet rundt sammen med Redningsselskapet og finne ut hvor folk er best med vest.

Alex Rosén skal i sommer reise landet rundt sammen med Redningsselskapet og finne ut hvor folk er best med vest. Målet er å få redningsvesten til å bli like populær som sykkelhjelmen, melder Redningsselskapet i dagens pressemelding.

De fortsetter med holdningkampanjer og får i sommer med seg Alex Rosèn, stedene som forløpelig får besøk av Alex er:
Nord-Norge: 22. juni Brønnøysund, Ylvingen, Vega, Sandnessjøen.
Sørlandet: 7. juli Grimstad
Vest-Norge: 26. juli Stavanger
Østlandet: 3. eller 4. august Fredrikstad

Redningsvesten har reddet liv lenge. Men den kunne ha reddet flere hvis alle brukte den. Fortsatt er det rundt 200 000 menn som dropper redningsvesten ute i båt.

Den oppblåsbare redningsvesten er populær i dag, men den første vesten var litt annerledes. Allerede før år 1000 ble dyrehud brukt som flyteelement.

Fløt på treplanker
Skip var frem til slutten av 1800-tallet for det meste av tre. Ved skipbrudd fant mannskapet treverk som de fløt på. Etter hvert ble skipsmaterialet byttet ut med stål, og det var vanskeligere å finne noe å flyte på dersom skipet sank. Da ble mannskapet nødt til å ha på seg flyteelementet selv, og livbelter ble mer vanlig å ha ombord.

Barn best
Hvert år får rundt 30 000 barn og unge sjøvettopplæring av Redningsselskapet. Alt fra noen timer med skoleklassen til en uke på ungdomsleir. Barna er opptatt av sjøvett, og de beste til å påvirke sine foreldre. – Barna mine har alltid på seg redningsvest, og da blir jo jeg også nødt til det, sier Alex Rosén som har to båter og er ofte ute på sjøen med sine barn.

To av tre bruker ikke vest
Over halvparten av de som omkommer på sjøen er menn over 40 (det er også de som oftest drar alene på båttur). I fjor omkom 32 personer fra fritidsbåt. 26 av dem var menn, 5 var kvinner og ett barn omkom.  2 av 3 som de siste 15 årene har omkommet fra fritidsbåt hadde ikke på seg flyteplagg. I 1995 ble det påbudt å ha redningsvester til alle om bord i båt. Redningsselskapet anbefaler at alle også har på seg vest i åpen båt under fart.