2012-07-03-2cc84bb03383e3c9c6433be7960709dd77f31b74 Bli med å bygge Kon-Tiki.Foto: Carl Christian Raabe, Nordisk Film Distribusjon

KON-TIKI BYGGES I LARVIK FOR SEILAS!

5. august starter Kon-Tiki-seilasen fra Risør til Oslo. En måned før inviteres publikum til å bli med å surre sammen flåten, som både har krysset Stillehavet og spilt hovedrollen i Kon-Tiki-filmen.

Dette skjer i Larvik fra fredag 6. juli, ved kulturhuset Bølgen.
 
Flåten Tangaroa har vært på Malta under filminnspillingen av Kon-Tiki. Nå er den gjort om til et Kon-Tiki-byggesett i full skala. Delene er fra samme sted som den originale Kon-Tiki-flåten. Opp til 14 meter lange balsastokker fra Ecuador skal surres sammen med tau av sisal.  

-Vi trenger frivillige som vil oppleve flåtebygging, alt fra et par timer til flere dager. For å kunne si at du har vært med å bygge flåten som skal seiles langs kysten til sommeren må du være med å lage minst en knute, sier Øyvin Lauten fra Stavern. Han var styrmann på Tangaroa-ferden og med i teamet som bygde om flåten på Malta under filminnspillingen. Nå er det han du møter utenfor kulturhuset i Larvik mellom 11.00 og 17.00 når du vil finne ut hvordan den verdensberømt Kon-Tiki ble bygget for 65 år siden. De som deltar i byggingen vil også være med i trekningen av billetter til førpremiere på filmen Kon-Tiki. Den finner sted i Bølgen 20. august. Også de som vil delta i den syvende flåteregattaen 18. august kan bygge flåtene sine ved Bølgen i sommer, og få hjelp av Øyvin og Torgeir fra Tangaroa-mannskapet.  

Det er Arbo Høeg som har fraktet flåten mellom Larvik havn og Malta i to 45-fots containere. De hjelper til med byggingen av Kon-Tiki, som også støttes av Heyerdahl-instituttet, Kulturhuset Bølgen, Sjøparken Larvik, Larvik Link og Nordic Crane Bull AS.  

Når flåten er ferdig vil den taues til Risør for å være med under trebåtfestivalen fra 2. august. Første etappe i Kon-Tiki-seilasen går mot Portør 5. august, før flåten 18 etapper senere seiler inn til gallapremieren på filmen i Bjørvika 23. august. 
 
Det er fremdeles mulig å melde seg på som mannskap på en etappe. Du kan også leie hele flåten med skipper et sted underveis, ved å gå inn på nettstedet www.berg-hansen.no. Reisebyrået er hovedsponsor bak Kon-Tiki-seilasen og bistår prosjektet med bookingen.  

Om filmen Filmen Kon-Tiki er en dramatisering av de virkelige hendelsene da Thor Heyerdahl i 1947 la ut på en eventyrlig og farefull ekspedisjon over Stillehavet for å bevise sin teori om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika. Thor Heyerdahl fikk med seg fem unge menn: Ingen av kunne ikke svømme. Han var villig til å ofre alt og alle for å få rett.  

I hovedrollen som Thor Heyerdahl finner vi Pål Sverre Hagen, mens Agnes Kittelsen spiller hans første kone, Liv. Mannskapet på Kon-Tiki spilles av Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, og Gustaf Skarsgård. 

Kon-Tiki er barndomsvennene og regissørparet Espen Sandberg og Joachim Rønnings tredje spillefilm. Regissørduoen fikk sitt store gjennombrudd med braksuksessen Max Manus, som med 1,2 millioner nordmenn på kino ble en av Norges mest sette filmer gjennom tidene. Manus til filmen er skrevet at Petter Skavlan.  

Kon-Tiki er produsert av Nordisk Film Production ved Aage Aaberge og Recorded Picture Company ved Jeremy Thomas. Nordisk Film Distribusjon distribuerer Kon-Tiki på norske kinoer.
Filmen får ordinær kinopremiere 24. august.