2012-07-16-d6fce1ce124f6549abba852d2d5dc255d224b6ea Foto av Ragni Berg: Redningsselsapet

Redningsselskapet skal hjelpe Kon-Tiki!

En kopi av Kon-Tiki, som spiller hovedrollen i storfilmen med samme navn, sjøsettes ved kulturhuset Bølgen i Larvik om ettermiddagen 30.7.2012. Deretter taues den til Risør Trebåtfestival av Redningsselskapet.

- Vi kan ikke risikere å komme for seint til åpningen av Trebåtfestivalen, særlig ikke med Thor Heyerdahl Jr. i mannskapet, sier prosjektleder i Kon-Tiki-seilasen, Torgeir Sæverud Higraff.

Etter Trebåtfestivalen skal flåten seile i etapper fra Risør og helt fram til Operaen i Oslo og festpremieren 23. august. Da kommer både Kongen og Dronningen for å se filmen og flåten. Underveis på seilasen kan folk delta på de ulike etappene, møte opp i havnene eller hilse flåten velkommen til sjøs. Da er Redningsselskapet viktig å ha med på laget.

- I tillegg til å hjelpe oss å komme i havn til faste tider etter hver etappe, sørger Redningsselskapet for at denne Kon-Tiki-seilasen ikke blir like risikabel for mannskapet som den var i 1947. Sikkerhet til sjøs er noe vi vil ha fokus på under seilasen, hvor vi besøker 18 havner og møter mange båtfolk, sier Higraff.

Flåten har tidligere seilt under navnet Tangaroa, 8500 km uten følgebåt fra Callao i Peru til Raiatea i Fransk Polynesia. Marinen i fire ulike land og det norske selskapet Jotron sørget da for at Tangaroa var sertifisert omtrent som hurtigruta når det kom til sikkerhet.

Redningsskøyta Ragni Berg, som bemannes med to mann fra RS, skal ha ansvar for å taue og ledsage flåten som seiler i etapper fra Risør mot Oslo iperioden fra 5.8.2012 til 24.8.2012. Flåten bemannes med en sikkerhetsansvarlig fra RS som utruster deltakerne i hver etappe med redningsvest og informerer dem om sikkerhet til sjøs. Underveis bli flåten åpnet for publikum i mer enn et dusin ulike steder, som et vindu for fremtidens mobile Kon-Tiki-utstilling.