Til Lofoten med ”Fryden”

Den heldige deleier og kaptein på skuten ”Fryden”, Pål Dahl, er på sommertokt til Lofoten. Sammen med sin onkel og hans venninne Inger Bransborg.

Et medlem jeg ikke må glemme, er kapteinens trofaste firbente venn, Picasso. Ifølge Inger er den passe fornøyd med å være på båttur, i motsetning til resten av mannskapet.

Båtsans møter den nydelige skuten, ved Frydenbøbryggene på Damsgård i Bergen. Med et så trivelig mannskap kommer en fort i snakk og nysgjerrig som man blir på det vakre fartøyet de fører.

Kaptein inviterer ombord, han er ikke lite stolt over farkosten, som man må si er en annen manns livsverk. I mer en 16 år restaurerte og bygget Ove Andersen om Risørskøyten til ketchrigget seilbåt etter tegninger av Cecil Chr. Stephansen, og ombyggingen er gjort på gamlemåten. Alt av treverk, har Frydens ”far” egenhendig hentet fra skogen. Her er salongbord i heltre eik, lister i eik, og en mast som rager 21 meter.

 Faksmile fra Varden.no: Det er gått med rundt 120 kubikkmeter tømmer. Det er nesten til to eneboliger, sier Ove Andersen til avisen varden i 2009.

Båten ble opprinnelig i 1928 bygget som fiskeskøyte og døpt "M/S Terje Viken”. Ved eierskifte ble navnet i 1983 endret til "Mjóifjördur", og i 1988 til "Fryden". Eieren som gav båten navnet "Fryden" var nemlig tro til sitt favorittøl.

Pål er ydmyk ovenfor arbeidet som er utført og vil selv gjøre sitt beste, sammen med sin medeier Dag Victor Kyvik, å vedlikeholde skuten. Fryden har fått ny hjemmehavn i Stavanger, mot tidligere Porsgrunn. De bruker skuten til events, samt litt eget bruk, som nå.

Lofoten regner de med å nå rundt 20. juli, men de har ikke hastverk. Farten er på behagelige 8 knop med motor. Seile kan de ikke ennå, men det blir neste prosjekt, for her er bom, taljer og alt klart for å sette seil.

Fryden har egen facebook side, som viser bilder fra hele restaureringen m.m. en utrolig jobb. Vi må nesten takke for at det fremdeles finnes folk som tar på seg slike prosjekter, som å restaurere de flotte gamle fartøyer vi har i Norge.
 
Båtsans ønsker Fryden og mannskapet en god sommer.