Kystkultur fra nesten hele verden på Risør Trebåtfestival!

Solen kom og den nye festivallederen, Odd Sverre Aasbø, kunne senke skuldrene litt. Ambisjonene om 25 000 publikummere lever ennå.

Odd Sverre Aasbø er førstereisgutt innen festivalledelse, men har gode kunnskaper som media og kommunikasjonsarbeider. Mobilen ringer i ett og han er messens mest etterspurte mann. Veldig gøy, utfordrene og høyt adrenalin.

Jeg tar ferie etter dette og en liten tenkepause om jeg fortsetter.  Med regn i går var det litt tungt, men med solskinn i dag og så mange glade publikummere er følelsen en annen, forteller Aasbø til Båtsans.

Aasbø, brenner for det han mener ( 100%) er Norges viktigste kystkulturbegivenhet. Med det hviler det er stort ansvar, som han føler på. Maritim historie og trebåt er en smal nisje, men innebærer så mye Norsk historie som skal ivaretas. Vi har prioritert det maritime og historiske, derfor er også krigsseilerne et tema i år. De har ikke noe med trebåt å gjøre, men er en viktig del av den maritime arven.

Selv har Aasbø vært en ivrig hobby seiler i 12,4 m klassen. Dette var i tiden da han var ukependler til Oslo. Hver fredag var det regatta og uten trening i uken kom han alltid på sisteplass. Dette ble demotiverende, forteller festivallederen smilende, som til slutt solgte båten. Fortsetter jeg som festivalleder blir det nok en ny trebåt, men da kanskje en snekke, selv om jeg elsker å seile.

Årets festival har ca 150 båter. Det er ikke det meste de har hatt, men i år har vi mange store fartøy, som Matilde og den russiske fregatten Shtandart. Den kom inn Stangholmsgapet og ble møtt med salautt fra kanonjolla. Et magisk øyeblikk som gav meg nesten tårer i øynene, forteller festivallederen.

Hele Risør er med på festivalen, idrettslag seilforeninger, klubber med mer. De gir alt og støtter hverandre og når været også er på lag, blir festivalen et praktfullt skue selv for en Vestlending.