Fedje – landsbyen i havet!

Fedje er øyen som ligger vest mot Nordsjøen og er landets vestligste kommune. Her er sjøfiskeren sitt paradis.

Båtsans har besøkt gjestehavnen hvor storhavet er tett på. Når man kommer inn i den lune havnen i nord, kan man legge til ved Holmen gjestehavn. Der tar Jeanette Børe Naly, eier og driver av Holmen kafe, vel imot oss. Kafeen har alle rettigheter og noen ganger dans i helgen, blant annet førstkommende helg.  Kystogevekene 2012 arrangeres som kjent langs kysten og nå er turen kommet til Fedje. Fedje sitt bidrag fredag 17. og lørdag 18. august, byr på noe for enhver smak.

Fedje omfatter ca 125 mindre øyer og holmer, med en hovedøy som strekker seg over 7,5 kvadratkilometer. Man kan gå fra den ene siden av hovedøyen til den andre på ca 1 time. Her ute i havgapet er det lett å finne roen og her er nesten ingen trafikk. Man kan spasere i Nordsjøløypen, eller gå ut til Hellisøy Fyr, som er åpent for utleie. Eller besøke krigsminne Vinappen, som ligger like ved Fedje Trafikk sentral som overvåker skipstrafikken til Mognstad.

Mange har fått øynene opp for denne perlen i havgapet, som har så mye å by på. Spesielt om du er glad i å fiske. Fersk kvalkjøtt er en av delikatessene man kan få kjøpt her ute..  Om man ikke fisker selv, kan man få servering både på Holmen og Pernillekafeen.

Noen båter er det i havnen i dag, men Janette forteller at det har vært litt færre båtturister i år. Du vet det kan være litt værhardt og med så mye vind er det ikke alle som velger å gå ut her. Vi får håpe på en fin sensommer med flatt hav som i dag. Vi er uansett glad vi tok turen ut i havgapet, for hjelpsomme Jeanette fikset fersk krabbe til oss fra en lokal fisker. Så da blir båtturen hjem så mye lettere.