Sjøleik og kjærleik!

Ombord i det verneverdige skipet m/s Sjøleik råder fred og idyll. Her lever moderne ”båtfanter”, sammen med skipskatten Mitzy.

Karl Pudik, pensjonert operasanger fra Østerrike, har omskapt den engang tidligere brukte krigsseilerskøyten, til sin faste bopel.  Siv Aslaksen og skipskatten Mistzy har flyttet inn, etter ”kjærlighet” ved første blikk. Etter litt nettdating, tok Siv initiativet. Hun kjøpte en rosebukett, dro til havnen i Tananger og banket på. Siden har det vært de to, eller tre, for Mitzy har tydeligvis også funnet seg til rette ombord som skipskatt.

Historien om Karl Pudik og Sjøleik, er fasinerende. Skøyten m/s Sjøleik (Blåveis) har en historie som krigsseiler. I 1941 seilte Sjøleik fra Norge til Aberdeen med totalt 19 personer ombord, som var delvis ettersøkt av Gestapo. Sjøleik kom først tilbake i 1945, etter bruk som fiskeskøyte i Skottland. Les historikken til ”Sjøleik” her.

I 2000 kjøpte Karl Pudik skøyten som i dag er hans hjem. Ikke rent lite timer ligger bak restaureringen, skøyten var ikke det man kaller velholdt. Ny kahytt og innredning var det første han fikset og flyttet selv inn i 2001. Som ”fattig” operasanger ved den Den Norske Opera i Oslo, var dette den eneste muligheten for en bolig i Oslo, slik han så det. Årene gikk og Sjøleik har fikk nytt dekk, samt akterparten ble restaurert. Mye av arbeidet er utført av dyktige Danske håndverkere, fra Læsø i Danmark. Når Karl har feiret jul og besøkt familie i Østerike har Sjøleik overvintret i Danmark. Resultatet av arbeidet gjorde at i 2008 fikk Sjøleik status som verneverdig skip fra Riksantikvaren.

Karl Pudik forteller til Båtsans under Havnedagene i Haugesund, at drømmen er nå å ta turen til Lofoten, neste sommer kanskje? Vi har ingen fast havn og ikke noe hastverk. Som ”pensjonister” er det vær og naboer som bestemmer varighet på oppholdet i havnene.

Igjen lar jeg meg imponere over livet langs den norske kysten. Her er det utrolig mange ”eventyrere” som tør å legge A4 livet bak seg, som Karl Pudik. Opprinnelig yrke for mange år siden var elektrotekniker i Wien, en by uten kyst og skjærgård. Nå er Pudik pensjonert ”båtfant” i Norge.