2012-10-03-41a17d5ee9513be09daa5a4bf27d279dc44f82e6 Foto: Redningsselskapet. Rikke Lind; Tyvene går gjerne forbi båter hvor det er klistremerke som forteller at båten er tyverimerket.

Vil gjøre livet surt for alle båttyver!

Redningsselskapet minner om at det er enkelt å forebygge båttyverier og inviterer til samarbeid med alle aktører, for å få ned antall båttyverier.

- Den enkleste måten å forebygge båt- og motortyveri på, er å sørge for å være i Småbåtregisteret og at båt og motor er tyverimerket i Securmark. Det minner generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind om, i forbindelse med politiet, Tollvesenet og forsikringsbransjens ”høstjakt” på båttyver.

- Vi vil gjerne invitere forsikringsselskapene til et samarbeid som garantert kommer til å gjøre livet surt for alle båttyver. Det beste tiltaket er å kreve registrering i for eksempel Redningsselskapets Småbåtregister for alle båter som forsikres og å kreve Securmark-merking av båt og motor for de dyreste båtene, for eksempel de som er forsikret for 100.000 kroner eller mer, sier Lind.

Redningsselskapet driver det største registeret over fritidsbåter i Norge med rundt 160.000 registrerte båter, og eier også Securmark, som tilbyr tyverimerking av båt og motor. Per i dag er ca. halvparten av alle forsikrede båter registrert i Småbåtregisteret. Som generalsekretær i Redningsselskapet er hun forundret over at forsikringsbransjen er så dårlig til å følge opp om båteierne selv gjøre tiltak for å forhindre tyverier. Mange av dem krever at båten er registrert, men det følge sjelden opp om registreringen er gjennomført.

Antall båter registrert per fylke i Småbåtregisteret, per juli 2012

Merking av båt og motor har gjort det mulig for politiet i våre naboland og for eksempel i Polen og Tyskland å føre tilbake stjålne båter og motorer når ligaer har blitt avslørt. Registrering i Småbåtregisteret vil gjøre det enklere for de som finner en båt på rek i sjøen, eller fortøyd i havn, å finne tilbake til båtens eier. Også den preventive effekten av tyverimerking er stor.

INVITERER: - Vi vil gjerne samarbeide med alle aktører for å få ned antall båttyverier, sier generalsekretær Rikke Lind i Redingsselskapet. Hun mener økt fokus hos forsikringsselskapene på tyverimerking av båt og motor og registrering av båter vil gjøre det betydelig verre å stjele båter i Norge.