Båtliv med mening i!

Kjøpte egen skøyte til Trappen motiveringssenter, etter ”hemmelig” TV millionær besøk!

Trappen motiveringssenter ’s nye skøyte skal hjelpe dem som ønsker seg ut fra rus til det gode båtliv på bølgen den blå.

Men først blir det mye arbeid og det er hele hensikten med båten. En gammel skøyte krever mye vedlikehold og blir nærmest et evighetsprosjekt.  Etter besøk av den ”hemmelige” Tv millionæren kunne Trappen realisere drømmen om egen båt. Båten ble kjøpt på Hvaler og tre tidligere rusmisbrukere ble vist tilliten verdig til å føre skøyten hjem.

Det gikk som en drøm. -Jeg synes det er helt fantastisk, sier Ove Ytredal, tidligere rusmisbruker, tenk at de lot oss gjøre dette. Rune Phillips nikker og er enig, de har begge vært tilknytter Trappen i ca et og et halvt år.

Erfaring fra båtlivet var kun med småbåt for Ove, men Rune hadde litt mer erfaring. Han avtjente verneplikten på Kystvakten og har tatt seilskipper kurs på MS Sørlandet. Som ekte sjømenn førte de skøyten ”Trappen” vel hjem til Bergen. Seilasen med stopp på den 6 dager lange turen hjem, var Arendal, Farsund, Egersund og Stord. Vi lå værfast i Egersund en natt etter å ha prøvd oss ut, men med over 4 meter høye bølger rundt Jæren, var det like greit å vente.

Vel tilbake i det som blir hjemmehavnen deres, er de klar til å bidra i fellesskapet. Vi har vært så heldig å få båtplass i Sandviken ved Kystkultursenteret i Bergen, forteller Ove. Her finnes motorklubb, snekkerverksted, modellbåtklubb og fritidsfiske for å nevne noe. Her er også tiltaket ”Motivasjon og Mestring”, som er for skoletrøtt ungdom.

Prosjekt ”Trappen Maritime”
Ove ønsker at de som en del av dette fellesskapet får lære av andre, og selv kunne være med å bidra på dugnader der vi kan. Ombord i skøyten ”Trappen” skal integrering og tilbakevending til et rusfritt liv gi nye muligheter for dem som er tilknyttet Trappen Maritime.

Den siste aktiviteten de har gjennomført var i samarbeid med Anita Botnevik i ”Fanafjorden opplevelser”, hvor hun har holdt kurs for dem i godt sjømannskap. Anita forteller til Båtsans at de er en fantastisk gjeng og lærevillige som få. Hun har også vært litt ”tante Sofie” med dem.  Rydde, vaske og orden. Alle må vite hva man skal gjøre ombord, hvor er førstehjelpsutstyr og hvem gjør hva.

Ove vil også takke alle bidragsyterne som hjelper dem. Nå har det vært mye fra det Maritime miljøet. Vi har fått alt av filtre til båten fra Filterservice. Noen gav oss kr 5000,- i diesel og vi har fått verktøy. Nå trenger vi litt mer tauverk og gjerne redningsvester om noen har litt til overs. Vi gir gjerne litt tilbake i form av dugnad eller en tur på fjorden hvis det kan friste. Uansett er vi bare så takknemmelig for å være den del av dette og det eneste vi ønsker er fred og harmoni. Vi er så glad for tillitt og mestring. Båtsans er imponert og takker for omvisning, og jeg ser gjerne frem til å få en båttur om anledningen byr seg.

Trappen motiveringssenter er en frivillig organisasjon for rusavhengige som har vært i behandling eller fengsel, og som må følges opp samme dag de er tilbake i Bergen.  Senteret ble startet av ekteparet Inga-Alice Næss og Tor Blaha. Les alt om denne flotte organisasjonen her.