Enorme mengder søppel i norske havner!

En storstilt undervannsdugnad i havnebassenget i Haugesund avdekket store mengder søppel og miljøskrot. – Dette er et nasjonalt problem, sier initiativtaker til gruppedykket, Åge Wee, som samlet 40 dykkere til dugnaden.

Dykkerleder Willy Smedsvig og daglig leder i bryggeprodusenten Wee Marine AS, Åge Wee, tok nylig initiativet til å rydde opp i noe de mener er en viktig miljøutfordring: I Smedasundet i Haugesund blir det årlig dumpet store mengder søppel og avfall av forskjellig slag, fra sprøytespisser til sykler og bildekk. Målet var å få avfallet opp til overflaten, og både dykkere og lokale bedrifter ble engasjert til å delta i oppryddingen.

Sist helg ble undervannsdugnaden arrangert med hele 40 dykkere, Karmsund havnevesen og brannvesenet til stede. Oppmøtt publikum fikk også se dykket ”live” på storskjerm ved hjelp av overføring fra undervannskamera. Opp fra sundet trakk dykkerne kilovis med tomflasker, ølbokser, batterier, stoler og bord, og i løpet av få timer ble 32 kubikkmeter med avfall løftet opp fra havet. Da dykket var over lå det fortsatt store mengder søppel igjen på bunnen.

Mye av avfallet er åpenbart dumpet av fritidsbåtbrukere på besøk i havna, og det er skremmende å se hva folk kaster på sjøen. Når så mye skrot finnes på bunnen bare i Haugesund, kan man jo tenke seg hvordan det ser ut i de mange gjestehavnene rundt om i Norge, sier Åge Wee. 
 
Vil skape en holdningsendring

Willy Smedsvig, som til daglig jobber i Nordsjøen, er også overrasket over mengden avfall som ble funnet på havbunnen.
 
Det er en uting at det ligger søppel på bunnen, og dette er noe vi dykkere kommer stadig oftere over. Vi visste at det ville ligge mye avfall i Smedasundet, men disse mengdene hadde vi ikke ventet oss, sier Smedsvig.
 
Å få ryddet opp i Smedasundet er viktig, men dette er ikke bare en dugnad. Vi ønsker å skape en holdningsendring, og gjøre folk klar over hva som faktisk dumpes i havnebasseng i hele Norge. Selv om avfallet ikke er synlig fra land er det like fullt et stort miljøproblem, avslutter daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee.