2013-01-25-8541689a39c356b6cf4c049ec6d3b49d198e6171 Bilde Roald Stigum Olsen, Illustrasjon, tynn is Colourbox.com.

– Vi trenger ikke flere drukninger!

Etter å ha fått flere meldinger om drukninger og alvorlige ulykker på islagte vann de seneste dagene, roper Tryg Forsikring nå et varsku, og minner om isvettreglene.

– Selv om det har vært kaldt mange steder i en periode, betyr ikke det at isen er trygg å ferdes på, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg.

Is frigjør varme
– Når isen legger seg i et vann eller vassdrag er det særlig viktig å være klar over at det andre steder i nærheten faktisk kan bli tynnere islag der isen gjerne la seg først i området. Dette fordi tilfrysing frigjør varmeenergi som kan smelte allerede eksisterende is. Derfor er det viktig både å måle is-tjukkelsen flere steder, og ikke minst kjenne de lokale forholdene på stedet, fortsetter Stigum Olsen.

Pressetalsmannen er bekymret over at folk ikke kjenner godt nok til hvordan de skal oppføre seg på isen.

– I den senere tid har det kommet flere meldinger om alvorlige ulykker på tynn is, og noen med dødelig utfall. Vi trenger ikke flere drukninger. Derfor ønsker vi at folk nå lærer seg de ni viktige isvettreglene.

Hold hodet kaldere enn isen
Når noen ligger hjelpeløse i det kalde vannet, vil den umiddelbare reaksjonen til de fleste av oss være å styrte frem for å hjelpe. Det er faktisk noe av det siste du bør gjøre, fordi da er sjansen stor for at du selv går gjennom isen.

– Du må først ha en plan for hvordan du skal nå frem til vedkommende, uten selv å risikere å falle gjennom isen, forklarer Roald Stigum Olsen.
Hva skal man så gjøre når man ser at noen kjemper for livet i det kalde isvannet?

– Isvettregel nummer ni sier at du skal holde avstand og bruke det du har for hånden som en forlenget arm når du skal hjelpe noen opp av isen. Om det så er en redningsline, en livbøye, ski eller skistav eller jakken din, sier Stigum Olsen.

Isvettreglene
(forkortet versjon)

1. Ha respekt for isen
2. Ikke gå ut på is uten å kunne svømme
3. Hold deg på sikker is.
4. Vær spesielt oppmerksom på høstis, snødekket is og våris
5. Bruk alle sansene når du går på isen
6. Gå flere i følge
7. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
8. Hvis du går igjennom isen; ikke få panikk
9. Hvis andre går gjennom isen; hold avstand
Isvettreglene er utarbeidet av Tryg Forsikring og Norges Livredningsselskap

Isvettreglene som plakat:
http://www.tryg.no/media/isvettreglene_78-15716.pdf