2013-03-14-4cfc37777eb463a8b69887b27c110678aa32cadb Så snart vi får en sommer som dette blir det liv på fjorden igjen, Bilde Norboat

Sommerværet har betydelig innvirkning på båtfolket!

En undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av båtbransjeorganisasjonen Norboat viser at det norske sommerværet er en av båtfolkets verste fiender.

To av tre båteiere vil bruke båten mer aktivt bare været bedrer seg, mens over en fjerdedel av tidligere båteiere kjøper båt igjen så snart sommer-Norge får et bedre klima.
 
At været er en viktig faktor i båtlivet, er selvsagt ingen overraskelse. Undersøkelsen InFact har gjennomført for båtbransjeorganisasjonen Norboat viser imidlertid at været styrer det meste av båtlivet. Det har gått ut over både båteiere og båtbransjen de siste årene.
 
Spørreundersøkelsen viser nemlig at været betyr mye mer for nordmenn enn familiens interesse for båtlivet, drivstoffprisene, ferietilbudet langs kysten eller servicen i båtbransjen. Dette  kommer som en overraskelse, sier adm. dir. i Norboat, Erlend Prytz, i dagens pressemelding.
 
– At båtfolket er såpass følsomme for dårlig vær, hadde vi ikke ventet. Nærmere halvparten av båteierne oppgir at de har brukt båten mindre enn normalt i 2012 sesongen, og 43 prosent av disse sier at været er hovedårsaken, forteller Erlend Prytz.  
 
Vått sommervær
De tre siste somrene har også vært unormalt våte. Ifølge statistikk fra Meterologisk Institutt har sommer-Norge fått nedbør mellom 125 og 140 prosent av  normalen de tre siste sesongene. På Østlandet regnet det mellom 150 og 250 prosent av normalen i juli 2012, mens det i Troms og Finnmark regnet opp mot dobbelt så mye som normalt. 
 
– Ser vi året under ett, finner vi et nedbørsmaksimum om sommeren. For båtfolket er det likevel viktig å huske på at mens bygene i hovedsak holder seg over innlandet, kan det ofte være oppholdsvær ute ved kysten, forteller forsker på klimadivisjonen i Meterologisk Institutt, Jostein Mamen.
 
– Om vi ser på skydekkestatistikken, ligger fylker som Østfold, Vestfold og Agderfylkene godt an når det gjelder soltimer. Dermed er det ikke så rart at dette er populære områder for båtfolket, sier Mamen.
 
Båtkultur i endring
Det er lett å skylde på det stadig våtere været, men mindre bruk av båten skyldes også endringer i båtkulturen i Norge, mener Prytz.
 
– Før var det vanligere å tilbringe hele ferien på langtur i cabincruiser eller turseileren. Familien dro på tur uansett vær, og nøt ferien under kalesjen dersom været ikke spilte på lag. I dag skal vi rekke mer i ferien, så som en reise til syden og en tur på hytta. Dermed har det blitt mer populært med de mindre og åpne dagsturbåtene, som naturlig nok er mer væravhengige, sier Prytz.
 
Administrerende direktør i Norboat etterlyser en aldri så liten holdningsendring.
 
– Det er viktig å huske at båtlivet kan være supert også i ruskevær. Dersom man forventer en skyfri himmel foran hver båttur, blir det vanskelig å ha båt i Norge, avslutter Erlend Prytz.