2013-04-17-bf34a64d0e8d284527a7bfba8ac3783950d7bce8 Med konseptet ”Nautical Controls for the Future” tok Jan Kristian Strømsnes andreplassen i konkurransen Unge talenter 2013, åpen klasse.

Stopper skipsulykker med luftstrøm!

Jan Kristian Strømnes har utviklet et styringskonsept som bruker luftstrømmer for å varsle kapteinen om fare. Nå har han kommet på andreplass i konkurransen Unge talenter 2013.

Kilde: Pressenytt for Norsk Designråd

Prisene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. Unge talenter er en konkurranse som belønner unge og fremadstormende designere. 

Sanselig skipskontroll

I fjor registrerte Sjøfartsdirektoratet 261 skipsulykker i norske farvann. Et nytt styringskonsept utviklet av designeren Jan Kristian Strømsnes bruker luftstrømmer for å gi skipsoperatøren mer sanselig og intuitiv kontroll.

 

– Prosjektet tar for seg bruken av haptiske tilbakemeldinger, altså kommunikasjon via berøring. En dagligdags haptisk tilbakemelding er vibrasjonen fra en mobiltelefon. I fremtiden kan dette brukes på andre og viktigere områder, forteller Strømsnes, som fullførte sin mastergrad i industridesign ved Arkitektur- og designhøgskolen i fjor sommer.

 

Kwant Controls, en underleverandør av skipskontroller til Ulstein Group, ble en viktig samarbeidspartner i prosjektet. Strømsnes saumfarte statistikk over norske skipsulykker de siste 30 årene, og konstaterte at de største faktorene er feilnavigering, kollisjon og brann.

 

– Jeg så et behov for et styringssystem som kunne redusere risikoen for menneskelig svikt i skipsnavigeringen. Ved hjelp av haptiske tilbakemeldinger får operatøren brukt enda en sans; berøring. Ved å ta i bruk denne teknologien kan vi forhindre ulykker til havs, enten det er sammenstøt med skjær eller kollisjon med andre skip eller havneanlegg, sier Strømsnes.

 

Les mer hos Norsk Designråd