Norges første elbåthavn er åpnet på Aker Brygge. Nå kan du både være med i elbåtpool og hurtiglade egen elbåt.
Statsråd Guri Melby stod for den historiske åpningen
– Det er flott at folk kan nyte fjorden på en enda mer miljøvennlig måte. Jeg skal i hvert fall prøve, sa statsråden da hun åpnet elbåthavnen. – Så er det kjempebra at vi har næringsaktører som BKK, Aker Brygge Marina og Kruser som satser og bidrar til innovasjon som dette. Det er vi for, å gjennomføre det grønne skiftet, sier statsråd Guri Melby.
Elbåthavnen er et samarbeid mellom Aker Brygge Marina, Kruser elbåtpool og fornybarselskapet BKKs elbåtladesatsning Plug. Havnen ligger på Aker Brygge Marina, og har fast plass til åtte båter fra Kruser. Herfra kan de som har medlemskap i elbåtpoolen tøffe lydløst ut i Oslofjorden.
Bruker båt oftere enn 75% av de private båteierne
Kruser AS, verdens første elbåtpool, har hatt suksess med sin båtdetjeneste som ble etablert i 2020. Medlemskapene har raskt blitt utsolgt. I fjor i løpet av 1,5 uke, og i år var fulltids-medlemskapene i Oslo og Bærum utsolgt allerede i april – selv med mangedoblet kapasitet.
Mens de fleste fritidsbåtene er ute færre enn 7 ganger i løpet av sommermånedene juni, juli og august1 var Krusers medlemmer på båttur i snitt 15 ganger i fjor. I år, Og etter ett år med koronarestriksjoner, ser det ut til at båtene i år blir brukt mer enn 25% mer sammenlignet med i fjor.
– Våre tall viser med vårt konsept utnyttes båt, brygge og infrastruktur 22 ganger mer sammenlignet med 50% av de privateide fritidsbåtene. På den måten demokratiseres tilgangen til sjøen, presset på attraktivt kystareal reduseres – og når deletjenesten er elektrisk med nullutslipps båter, reduseres i tillegg både støy og forurensing til tross for vesentlig økt bruk av båtene, sier Christer Ervik, daglig leder i Kruser AS, i en pressemelding.
Del av nasjonalt elbåt-ladenett
Mens Kruser-båtene ligger på normallading fra Plug, er også Aker Brygge-satsningen en del av Nord-Europas første hurtiglader-nett. BKK-selskapet Plug bygger nå elbåtladere flere steder.
– Her kan man klappe til kai, sette på hurtiglading for så å kjøpe seg en is. Dette er den andre hurtigladeren i Norge som er satt i drift. Vi åpnet den første i Florø i mai. Disse laderne er første bølge i det vi håper blir en elbåtrevolusjon. Vi har flere lader-planer, men vil gjerne høre hvor båtfolket ønsker ladere, sier Maria Bos, daglig leder i Plug. BKK har som ambisjon å bli størst på elektrifisering i Norge.
– Fossilt drivstoff må byttes ut med fornybar energi, ikke minst innen transport. Kruser gjør en strålende jobb med å tilby deling av elektriske båter, men vi ser at mange savner ladere før de tør kjøpe egen elbåt. Og vi trenger marinaer og grunneiere som stiller med sjøtilgang. Derfor er Aker Brygge-prosjektet så viktig. Vi viser i fellesskap hva som er mulig, sier Maria Bos.
Reduserer støy og utslipp
Elbåtene reduserer både utslipp av Co2 og støy. I tillegg er Krusers båter uten giftig bunnstoff, noe som sparer sjøen for utslipp av biosider og mikroplast2. De benytter også miljøvennlige fendere fra norske Polyform. For Aker Brygge Marina og gårdeier Norwegian Property er det viktig å være i front på bærekraft utvikling.
– Elbåthavna på Aker Brygge føyer seg inn rekken over bærekraftstiltak Norwegian Property har satset på langs promenaden og på Marinaen for å gjøre Brygga grønnere, og havet og lufta renere. Skal vi redusere utslipp må noen gå i bresjen og vise at man med enkle grep kan bidra til reduksjon. For oss er det en selvfølge å legge til rette for et mer miljøvennlig båtliv og vi er stolte over samarbeidet med BKK og Kruser. Nå gleder vi oss til å følge utviklingen av elbåter videre, sier eiendomssjef i Norwegian Property (NPRO) og daglig leder av Aker Brygge Marina, Geir Olav Heggeroll.
Kan bety nye arbeidsplasser
Norge har de beste forutsetninger for å ta tak i det grønne skiftet på sjøen, mener leder av Elbåtforeningen, Birgit Liodden.
– Vi er verdens fremste elbilnasjon. Vi er en gammel og stolt sjøfartsnasjon. Vi har en båtbyggerindustri, og vi har flest fritidsbåter per innbyggere i verden. Her burde alt ligge til rette for at Norge har en lederposisjon internasjonalt i det grønne skiftet på sjøen. Dette kan bety nye arbeidsplasser og eksportmuligheter, sier Liodden.