Går du med planer om å kjøpe bruktbåt til sommeren les de fem 5 gode rådene du bør tenke på før du kjøper.
Mads Jørgensen, som er gründer av Norsk Bruktbåt, har befart mange bruktbåter gjennom sin karriere. Han er stadig på jakt etter et «bruktbåtkupp», men det er ikke like lett i dagens hete bruktbåtmarked.
Enn så lenge har det gått bra, og nå nærmer han seg 40 solgte bruktbåter så langt i år. Han regner med det blir litt roligere når man kommer til juli-august, men juni har så langt vært god.
Da vi var på besøk, spurte vi om han kunne komme med noen anbefalinger til eventuelle nye båtkjøpere og hvorfor eventuelt bruke megler?
-Jeg mener det er flere fordeler ved å bruke megler, og mange ønsker å bruke megler også i form av at vi tilbyr gjerne en mer komplett pakke, forteller Jørgensen. En pakke med finans, innbytte, transport, service og forsikring. Vi har også stor oversikt over markedet og har ofte kjøper på båten uten at den er annonsert, eller har en båt i nettverket som kan selges utenom markedet
Det blir et avtalt gebyr/ provisjon til megler for arbeidet, og det kan være verd det om du er helt ny i båtmarkedet.
Om du ikke ønsker å bruke megler kan det være greit å snakke med noen som har god kunnskap, for det kan være mange kjente feil og typiske mangler på en båt. Hadde du tatt en ekstra telefon, kunne du unngått å gå i «fellen».
En annen ting han påpeker er at du aldri må kjøpe båt usett. Selv om båten ser prefekt ut på bildene, viser ikke bildene om det er dårlig lukt i båten. Kan du ikke selv besiktige båten bør du få en du har tillit til å foreta en sjekk for deg.
Kurante Båtmerker
Det kan også være smart å kjøpe kjente båtmerker, eller Norske. Da er du sikret bedre tilgang på deler om noe må repareres eller oppgraderes. Skal du ha ny kalesje finnes det alltid maler på de kjente modellene.
Ellers kan tilgangen på deler være god hos de båtmerkene som fremdeles produserer, men er det Norsk produsent får du sannsynligvis delene raskest.
Den Norske båtprodusenten Saga Boats har et stort lager med deler, og skaffer deg alltid nye deler om du har kjøpt en «gammel» / brukt Saga. Det samme gjelder for Viknes og Ibiza. Noen båtbyggere har flyttet produksjonen ut av landet, som Askeladden og Windy med flere, men også her er det god tilgang på deler om behov.
Dette er veldig viktig for bruktbåtkjøpet, spesielt om det er deler som går i stykker på sommeren. Har du et ukurant merke, kan det være veldig vanskelig å få tak i deler til båten.
Kjøpekontrakt
Kontrakten mellom selger og kjøper er viktig, og Jørgensen presiserer at du må sørge for å ha en «vanntett» kontrakt. Om du ikke bruker megler finnes det kjøpskontrakter som man kan laste ned på forbrukerrådets sine nettsider.
Ikke alle anbefaler denne kontrakten, så da kan det være smart å bruke Båtadvokatens kontrakt som er spesialtilpasset for bruktbåthandel mellom private. På Båtadvokatens nettside tar de også for seg typiske konflikter som kan oppstå, og har mange gode råd til både kjøper og selger.
Bruker du megler og spesielt Norboat godkjent megler (Båtbransjeforbundet i Norge), er du trygg for at båten er besiktiget, kontrakten er god for både kjøper / selger, og ikke minst sjekket for registrering i Norsk skipsregister for heftelser. Pengene er sikret på klientkonto, og muligheten for gode lån- og rentebetingelse via finansieringspartnere. Megler sørger også for omregistrering hos Skipsregisteret.
Uansett hva du velger for ditt bruktbåtkjøp om det er via megler (anbefales) eller privat, sørg for å spørre noen kyndige båtfolk før du kjøper.
Husk på at bilder kan lyge, og lukt kan ikke kjennes på bilder, det være en gammel diesel lekkasje, mugg fra fukt i båten, eller septik luktplager i båten.
Når båten er besiktiget og du er klar for å kjøpe, er det ikke uten en viss risiko du gjør et båtkjøp. Mye kommer an på hvilken type båt det er, og hvilken tilstand den befinner seg i. Verdi på båten kan også være vanskelig, for i det ene øyeblikket ser det greit ut for i neste kan en vital del ryke – det kan være uforutsigbart for begge parter.
Vit at uansett er det viktig å tenke på at selger har opplysningsplikt og kjøper har undersøkelsesplikt.
5 – gode tips:
1- Sørg for en «vanntett» kjøps/salgs kontrakt.
2- Sørg for en sikker formidling av penger og båt
3- Kjøp kjente merker, det er lettere å få tak i deler til båten, enn om du kjøper et ukurant merke.
4- Besikt alltid båten, er du uerfaren ta med en kyndig båtperson for å sjekke kritiske punkt som el, gjennomføringer, lekkasjer osv.
5- Er det båt som skal brukes til overnatting, husk å gå inn i båten, for å kjenne etter lukt- finnes ikke noe verre og mer kvalmende enn dårlig lukt i båt.
Vi har et viktig punkt på slutten;
Sjekk alltid Skipsregistrene for heftelser eller om båten er registrert. Det er frivillig å registrere båter mellom 7 – 15 meter i Norge. Mange velger å registrere båten i registeret selv om de ikke må. Da brukes båten som sikkerhet for lån i banken. Det er viktig at disse heftelse er slettet og at båten blir omregistrert til ny eier. I noen tilfeller har båtkjøpere gått på en skikkelig «smell» ved å ikke vite dette, og har mistet båten sin som et resultat.
NB! Fritidsbåter på 15 meter og mer er registreringspliktige i NOR.