Sjøfartsdirektoratets la frem sin vurdering og anbefaling til regjeringen i forrige uke om at et eventuelt småbåtregister bør eies og driftes av det offentlige.
Dette kommer frem av deres utredning, levert til Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran
– Jeg vil takke Sjøfartsdirektoratet og andre bidragsytere for en omfattende utredning. Utredningen viser at det er flere og komplekse problemstillinger som departementet nå skal vurdere nærmere før det tas en endelig beslutning, sa fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Regjeringen satt i gang arbeidet med obligatorisk småbåtregister i januar, tidligere i år. Utredningen hadde 2 faser, en om man skulle ha et obligatorisk register og fase to, hvem skal drifte det?
Regjeringen satte i gang utredningen basert på ønske fra enkelte organisasjoner
Fra flere fritidsbåt eiere og noen partier på stortinget har det derimot lenge vært en stor skepsis for et småbåtregister, hvorvidt det kan medføre en ekstra skatt på fritidsbåt etter hvert, spesielt når det kommer til budsjettforhandlinger.
Men sittende regjering har ønsket en gjennomgang, og det kan være gode grunner til å innføre det av hensyn til sjøsikkerhet og kriminalitetsbekjempelse.
«Forlatte fritidsbåter kan også være et miljøproblem. Samtidig må vi vurdere om det er hensiktsmessig å utvide den obligatoriske registreringsplikten, eller om eksisterende obligatoriske og frivillige registre er nok», sa fiskeri og havminister Bjørnar Skjæran, da de overleverte oppgaven om utreding til Sjøfratsdirektoratet
Her er utdrag fra Sjøfartsdirektoratets konklusjon;
Bakgrunnen for at Sjøfartsdirektoratet anbefaler at et obligatorisk småbåtregister driftes av en offentlig aktør, er at formålet med å føre et register over norske småbåter i all hovedsak kan sies å være et offentlig ansvar.
Registeret skal gi bedre oversikt over eierskap av fartøy og informasjon om selve fartøyet, slik at man lettere kan avklare redningsaksjoner, forhindre kriminalitet, ivareta miljø- og klima, mv. Dette mener Sjøfartsdirektoratet er et statlig anliggende.
Registerføring har også tradisjonelt vært en statlig oppgave. En statlig etat kan ha et langsiktig nøytralt perspektiv, uten selv å ha økonomiske interesser i registeret. Ved å holde et obligatorisk småbåtregister ikke-kommersielt, kan deler av et eventuelt overskudd tas ut for å over tid for å automatisere løsninger og videreutvikle grensesnitt opp mot andre aktører som ønsker innsyn i registeret. Sjøfartsdirektoratet har vært i kontakt med våre naboland, samt flere sentrale aktører i markedet, og dette er en løsning som fremstår som både vanlig og akseptert i markedet.
Geografisk plassering ble diskutert
Et sentralt moment er hvorvidt opprettelsen av et obligatorisk småbåtregister faller under videreføring av eksisterende virksomhet eller etablering av ny virksomhet.
Sjøfartsdirektoratet har tolket dette som en videreføring av eksisterende virksomhet og anbefaler derfor at småbåtregisteret legges til Bergen hvor Sjøfartsdirektoratets avdeling for skipsregistrene ligger. Skipsregistrene er ansvarlig for NOR og NIS. Dette anses overordnet sett som den beste løsningen på bakgrunn av kostnader, opplæring, og allerede etablert fagmiljø.
Sjøfartsdirektoratet foreslår at det innføres et lavt årsgebyr, som sammen med gebyr for nyregistrering og omregistrering vil finansiere driften av registeret.
Gebyr
Årsgebyret bør være av en viss størrelse for å sikre at eierskap forblir oppdatert ved skroting/videresalg. Sjøfartsdirektoratet foreslår at dette skal være på om lag 200 kroner.
Redningsselskapet bekymret
Et viktig moment som blir belyst i denne utredningen er at Redningsselskapet i dag drifter et frivillig småbåtregister. Redningsselskapet har opplyst at dette småbåtregisteret gir dem direkte og indirekte inntekter på totalt ca. 34,5 millioner kroner, noe som finansierer opp til ti frivillige redningsskøyter.
Verdien av dette redningsarbeidet er anslått til å være 269 millioner kroner (Albertsen m.fl. 2023).
Redningsselskapet har uttalt at dersom inntekten fra det frivillige småbåtregisteret bortfaller, vil de måtte kutte sin redningskapasitet tilsvarende. Sjøfartsdirektoratet er bekymret for sjøsikkerhetseffekten ved et eventuelt bortfall av disse fartøyene, og anbefaler derfor at Redningsselskapets tap kompenseres.
Dette blir blant annet noe av problemstillinger som departementet nå skal vurdere nærmere før det tas en endelig beslutning om hvor og hvem som skal drifte det, men at det kommer et nytt obligatorisk småbåtregister ser ganske klart ut.