Slik presenterer verftet ENATA Marinethe the «Flying Yacht,» som første gang ble introdusert i 2018.
Båten er 10 meter lang og løftes 1,5 meter over bølgen ved hjelp av foilene. Den oppnår utrolige 40 knops fart ved hjelp av det inntrekkbare foliesystemet, produsert og designet av ENATA Marine. I Cannes var det rift om å få prøvetur med den spesielle båten.
Ny programvare
Det utfordrende med båten er å kunne kjøre den optimalt i sjøen, og det krever sin kaptein og mannskap å mestre det sofistikerte utstyret. Nå har verftet løst det med ny avansert programvare – en «Wingman» pakke som kan optimalisere alle aspekter av båten. Det kan være seg Co2 utslipp og drivstoff forbruk til vinkelen og belastningene på foliene.
«Da vi utviklet Foiler var det så mange komplekse systemer så vi måtte utvikle vårt eget integrerte system og administrasjonspakke, forteller ENATA Direktør Aloïs Vieujot. «Før hadde vi et bord fullt av elektronikk i båten. Nå styres alt av en datamaskinbrikke koblet til alle aktivatorene med over 200 sensorer rundt hele båten.
Innovativ opplevelse
Det stilige dashbordgrensesnittet gir detaljerte data om hastighet, turtall og drivstofforbruk, samt anker-, lys- og tanksystemer. Med et klart og tydelig grafiske grensesnitt oppfattes informasjon øyeblikkelig, selv i høy hastighet, og en karusellkontroller gir tilgang til mer data ved å sveipe og klikke på den.
Dataene fra sensorene blir kontinuerlig overvåket og kommer med diagnostikk som varsler føreren hvis det er noen endringer i båtens oppførsel, eller nødvendighet for service. Selv ENATA Marine kan sjekke båten gjennom skyen, utstede rapporter og varsle båteieren når et besøk fra en tekniker er nødvendig.
Systemet vil gi råd når det er tid for spesifikt vedlikeholdsarbeid, noe som kan betyr mindre tid på verksted og kanskje lavere driftskostnader?»
Det viser seg at systemet også kan «huske» tidligere feil og lære av dem.
Fremtidens båter?
Det brukervennlige grensesnittet «vingmann» er slik at ENATA Marine har blitt kontaktet av andre interesser innen marin sektor. Dette gjelder både båtbyggere og motorprodusenter for å nevne noe.
Dermed tenker selskapet at de kan gjøre systemet tilgjengelig for andre båteiere og tilby dette som en frittstående pakke.
«Det behøver ikke å vær «folie» båter, da det bare er ett aspekt av programvaren,» forklarer Aloïs. «Det viktigste er å vite hvilke parametere som må overvåkes og hvordan man tolker dataene for mer effektiv, kostnadseffektiv krusing og for å gi en god og sømløs kundeopplevelse.»
Ja, er dette fremtiden for båt?
og Ikke bare en foile sensorstyrt båt?