Det var kun båten som lå igjen i båsen på Brattshaug, tyvene hadde tatt påhengsmotor, ratt, styrekonsoll, kabler, batteri og gasspådrag.
Båten ligger på Holsenøy utenfor Bergen, og Hans Kalstad var sist ute for å se til båten for fire uker siden. Da var alt i skjønneste orden med båten og Yamaha- sekstihesteren, forteller Kalstad. Når han Palmesøndag tok turen ut igjen var alt vekke, unntatt båten, også styrekonsollen hadde de tatt.
Kalstad advare andre båteiere om å passe på, og gjerne komme med tips om de ser noe mistenkelig. Han var heldigvis forsikret, og siden dette skjedde så tidlig i sesongen er det håp om å ha båten klar, relativt raskt igjen.
Årlig stjeles det båter og båtmotorer for flere titalls millioner kroner (Kilde Securmark):
Forsikringsselskapene ber også båtfolket tenke på mer enn bare båtpussen, og kommer med tips om hvordan du kan gjøre det vanskeligere for tyvene.
– Det er ofte få og små grep som er nødvendig. Hvis båteiere investerer litt tid og litt penger i tyverisikring av både båt og motor, minsker sjansen for å bli frastjålet de fine dagene på sjøen, sier daglig leder i Securmark, Jostein Tveide.
For når båter er klare for sjøsetting, er også tyvene klare: Våren er høysesong for tyveri av båter og båtmotorer.
– I likhet med politi og forsikringsselskapene ser vi en klar tendens til at det stjeles mest om våren og høsten. Mange av tyveriene skjer også fra opplagsplasser når snøen forsvinner og presenningen tas av, sier Tveide.
Securmark har utarbeidet en ti-punkts sjekkliste som både gjør det vanskeligere for tyvene – og øker sannsynligheten for at du får tilbake verdisakene hvis du skulle være uheldig å bli frastjålet båt/motor.
– Vi har arbeidet med tyverisikring av båter og båtmotorer siden 1988. Disse rådene er basert på erfaringen vi har opparbeidet oss gjennom alle disse årene. Vi anbefaler at båteiere tar en sikkerhetssjekk i forbindelse med øvrig arbeid og vedlikehold på båt og motor, sier Tveide, som understreker at samtlige råd naturligvis ikke gjelder for alle.
– Men mange tyverier kunne vært unngått hvis båteiere hadde et mer bevisst forhold til tyverisikring. Det er tross alt snakk om svært store verdier, sier Jostein Tveide i Securmark.
Sikkerhetssjekken:
1. Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.
2. Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.
3. Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.
4. Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.
5. Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.
6. Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.
7. Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.
8. Har du gjort oppgraderinger på båten i løpet av vinteren? Sjekk forsikringene dine og sørg for at også oppgraderingene dekkes.
9. Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger.
10. Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.