Vi står foran en ny båtsesong og i dag kom tallene fra Sjøfartsdirektoratet på registrerte omkomne ved bruk av fritidsbåt i 2021.
26 personar omkom ved bruk av fritidsbåt i fjor. Det er seks flere enn i 2020, men likevel nært snittet de siste fem årene. 19 av de omkomne mangla flyteutstyr, og syv omkom ved fiske.
25 av de omkomne var menn. De fleste var godt voksne med en snittalder på 59 år. 92 % av de omkomne var 40 år eller eldre.
– Dette viser at vi alle, og kanskje spesielt de som er godt voksne, må bli flinkere til å tenke sikkerhet når vi er ute på sjøen. Det er ikke så mye man skal gjøre for å øke sikkerheten, for eksempel bruke flytevest, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide i dagens pressemelding.
Risikabelt å drive fiske, spesielt i dårlig vær
De to siste årene har det vært en formidabel øke av nordmenn som er ute i båt på fritiden, og mange driv med aktiviteter som garn- og hummerfiske. I fjor var det dessverre syv personar som mistet livet når de drev med fiske, og fem av disse var alene i båten da ulykken skjedde. Flere falt i sjøen da de satte eller trekte teiner eller garn.
– Det er viktig å vurdere vind og bølger før man drar ut på sjøen, spesielt om du er alene og skal handtere tauverk og tunge redskaper, sier Hareide.
– Sjøfartsdirektoratet tilrår alltid å ha med vasstett kommunikasjonsutstyr i båt, slik at du kan få hjelp i tide om noko skulle skje. VHF er viktig når noko skjer, men det er òg lurt å ha med seg ein fullada mobiltelefon. Ber han helst på kroppen i ein vasstett pose. Dei nyaste redningshelikoptera kan brukast som «mobilmaster», som kan gjere det mogleg å få kontakt sjølv der det er dårleg dekning. Utstyr båten din med ein god leider og bruk alltid flyteutstyr, legg han til.
Mangler eller feil bruk av flyteplagg
19 av de 26 som omkom i 2021, brukte ikke flyteutstyr. Minst én av de omkomne som brukte vest, hadde ikke festet vesten skikkelig. Manglende bruk av skrittstropp kan føre til at vesten flyter opp, og hodet blir presset under vann. Det er viktig at stroppene er godt festet, og at du bruker en vest som er tilpasset vekten din.
Tragiske ulykker i elv og langs kai
Det er ikke bare på sjøen det skjer ulykker med fritidsbåt. I fjor var det fem personar som mistet livet i elv og tre personer i ferskvann. Tre av disse var på kanotur.
Ulykker som skjer når båten ligger ved kai, er også tatt med i statistikken. Fem personer omkom når fartøyet lå til kai, og to av disse omkom under vedlikeholdsarbeid på fartøyet. Det er lurt å ta på flyteutstyret før du går ombord i båten.
Promille på sjøen er en risiko, både for båtfører og passasjer
Ni av dei 26 som omkom ved bruk av fritidsbåt i 2021, er så langt bekreftet rus-/alkoholpåvirket. Bruk av alkohol eller rusmidler kan øke risikoen ved mange ulike aktiviteter på fritidsfartøy, og det er både fører og passasjerer blant de omkomne. To av de ni omkomne med rus/promille mistet livet da de bevegde seg mellom båt og brygge, fem var båtførere, og to var passasjerer.
Mer informasjon om fritidsbåtulykkene i 2021 , finner du i Årsrapporten for ulykker med fritidsfartøy 2021.
Les også meir om fritidsbåtulykker i Sjøfartsdirektoratets digitale ulykkesstatisikk.