Hos Kolibris i Stavanger selger de det prisbelønte miljøvennlige Engelske bunnstoffet Coppercoat, som sitter på skroget i mer enn 10 år uten avskalling til naturen.
Dette må jo være noe alle båtfolk skulle brukt, tenker vi når vi besøker W-Yacht på Åmøy. Daglig leder Ola Andre Worre, forteller at de behandler alle nye båter som kommer til landet med bunnstoffet, Coppecoat. Han ble kjent med produktet da en av kundene ønsket det på den nye seilbåten sin.
Daglig leder Svein Morten Kollsgård hos Kolibri, er importør av produktet til Norge og Sverige. Han forteller til Baatsans.no at Kolibris AS ble etablert i 2002, men siden 2006 har selskapet hovedsakelig drevet med salg av Coppercoat. De er importør og agent for salg av Coppercoat i Norge og Sverige.
Det var en av mine kunder som ønsket det samme bunnstoffet som de brukte på Superyachter. Etter litt leting i Norge etter forhandler, viste det seg at det ikke fantes noen. Vi etablerte da kontakt med det Engelske selskapet, og fikk avtalen. På den tiden var jeg importør av Hanse seilbåter.
Den miljøvennlig og langtidsvarenede bunnbehandling (+ 10 år) sparer også miljøet, først og fremst fordi bunnstoffet sitter igjen på skroget/ installasjonen i mer enn 10 år – ingen avskalling til naturen.
I 2011 fikk Coppercoat internasjonal miljøpris: «Most long lasting anti-foul coating» ‘Eco Friendly Business’ category of the Asian Marine & Boating Awards 2011.
Det er anbefalt at man legger til sammen 4 lag, første gang man behandler båten. Er båten ny er det ingen forbehandling, er båten derimot behandlet med andre typer bunnstoffer må skroget rengjøres helt under vannlinjen.
Lagene påføres så snart det ene er ”tack free”, vanligvis direkte etter foregående lag. For å sikre skikkelig kjemisk binding mellom lagene MÅ alle lag påføres samme dag. Går ikke dette så påfør heller en del av skroget med 4 lag – for eksempel halve skroget – og ta resten av skroget neste dag.
Det er viktig at det står tørt / tildekket og ikke får regn på seg. Stoffet kommer i pulverform, og må ikke komme i kontakt med metall. Du påfører det med rulle under vannlinjen på båten, som du ville gjort med vanlig bunnstoff.
Det er litt mer arbeid første gang, men så sparer du 10 år med bunnsmøring, og Kollsgård kan bekrefte at han har mange fornøyde kunder.