Har du sans for båtliv, og er på Byfjorden ved Bergen, vil vi anbefale deg en tur inn Puddefjorden til Damsgårdssundet. Her finner du en del av Bergens historie, med sitt særpreg og sin egen identitet.
Damsgårdssundet er den smaleste delen av Puddefjorden, og ligger mellom bydelene Møhlenpris på nordøstbredden og områdene Laksevåg, Damsgård, Gyldenpris og Solheimsviken på sørvestsiden. Dette er også inngangsporten til Store Lungegårdsvannet.
Området var tidligere et aktivt verfts- og industriområde. Siden begynnelsen av 2000-tallet har mye av de tradisjonelle industriområdene blitt omregulert til boliger og mer moderne næring. Den nye bydelen inviterer til et godt og avslappet liv, med eget torg, havnepromenade, kaféer, restauranter, butikker og til og med en badestrand (Marineholmen Sandstrand) som er flittig benyttet av solhungrige innfødte…
Havnepromenaden som går langs Damsgårdssundet er en del av en sammenhengende turvei rundt indre Puddefjorden og Store Lungegårdsvann. Den er knyttet sammen med Småpudden over til Møhlenpris, Nygårdsparken og Store Lungegårdsvann. En fin og populær turvei både for gående, syklende og joggende. Seilingshøyden er max 4,5 meter. Er båten høyere må man bestille åpning av broen.
Marineholmen består idag av mer enn 150 virksomheter, med over 3500 ansatte. Hele den marine verdikjeden er representert; fra utdanning og forskning til innovasjon og næring.
Utdanningsinstitusjoner som Universitetet i Bergen og Handelshøyskolen BI, forskningsmiljøer som KG Jebsen Senter for Dypvannsforskning, gründermiljøer som BTO og Nyskapingsparken er blant noen av de solide næringslivsaktørene som er samlet på Marineholmen. I tillegg finner du Vilvite senteret her, rett ved Marineholmen Gjestebrygge.
Damsgårdssundet innbyr til utforskning både til lands og til vanns! Her kan man tøffe helt inn til Store Lungegårdsvannet og se på Bybaneutbyggingen, kanskje ta en tur med kajakk for de som liker det, eller fortøye ved innløpet og rusle en tur på de flotte turveiene som er anlagt.
For mer info om Damsgårdssundet:
Kart: https://www.google.no/maps/@60.3832178,5.3332431,16.36z
Tekst og foto: Rune Haugseng