Vi ankommer Dalen mandag ettermiddag, og da har vi gått i 5 knop fra klokken åtte om morgningen, hele 68 kilometer (36,72 NM). De første slusene den dagen var de tre siste før vi var oppe på 72 m.o.h.
Da hadde vi først slust Kjeldal fra 62 m.o.h. til 65 m.o.h. og deretter Hogga 65 m.o.h til 72 m.o.h. og da var det rett inn i indrefileten av Norge

På endestoppet legger vi til ved gjestebryggen som har 2 PLUG hurtiglader. Her lader vi båtens to batterier. Det tar ca 2 timer å full lade 80% av batteriene, og siden vi skulle ligge over natten var det ikke noen bekymring.

Vi hadde ikke rekkeviddeangst på turen
Rekkevidden på båtene er lang om man holder det rolige anbefalte tempoet om å ligge i 5-6 knop. Vi prøvde noen ganger å øke farten til 7 knop, men da så vi fort at tiden vi hadde igjen med batteri ikke ville holde inn til Dalen, så da gikk vi fint ned igjen i 5 knop, og nøt turen i fulle drag.
Vi hadde til enhver tid god oversikt over hvor mye strøm som var igjen på displayet i dashbordet på båten, i tillegg vil solcellepanelet på taket som bidrar med strømtilførsel til forbruks batteriene.
Eksempler på rekkevidde i motvind: 4,9 knop=57,6 nm, 5,6 knop=43,9 nm, 6,2 knop=33,5nm, 7,5=20,9nm
Vel fortøy ved Telemakskanalens endestasjon er det bare å ta inn naturen og se frem til kveldens kulinariske høydepunkt på restaurant Bandak, som tilhører det Herskapelige Dalen Hotell. Dalen Hotell er et av Norges eldste trehoteller og ligger som et eventyrslott i den vakre hagen. Hotellet er overdådig med sine dragehoder, tårn og spir.

Dalen har fått sin «Stoltzekleiven»
I Dalen kan man godt bruke flere dager enn vi hadde, for her er et stort speker av aktiviteter man kan ta seg til. Vi ble hentet av Lokal Guiden Synne Aasland som ville vise frem Husmannsplassen hvor Rui-søstrene vokste opp, en fantastisk plass med nydelig utsikt over hele Dalen og ned til den fjerde og siste sjøen Bandak, som er 27 km lang.
Det er Sherpaer fra Nepal som har skapt et kunstverk av en sti rett opp fjellsiden. Fra starten av trappen er det 1 km å gå opp, 810 trappetrinn, 200 høydemeter og tar ca 20-30 minutter. Turen starter ved Dalen sentrum. Steinene du går på er Brynestein. Steinen er Norges eldste eksportprodukt hentet ut fra fjellet i Eidsborg, helt øverst i Telemarkskanalen. Fra vikingtid fram til 1950 ble millioner av bryner fraktet ned Skiensvassdraget og ut i den store verden.
Vi fikk også besøke en av landets minste Stavkirker, Eidsborg Stavkirke, som ligger like ved Vest-Telemark Museum. Eidsborg stavkyrkje er en av de best bevarte stavkirkene vi har igjen. I kirken er det helgenbilde av St. Nikolaus, som gjør at også katolikker besøker kirken.
Soria Moria
Et absolutt høydepunkt på turen var å besøke Badstuen som ligger som et kunstverk over vannet. Den helt spesielle arkitekturen speiler fjellene som stuper ned i Telemark og er kledd med gull, som i eventyret om Soria Moria.
Når du sitter inne i badstuen etter en dukkert i det kalde vannet og ser utover vannet, ja da står tiden stille.
Soria Moria er den første installasjonen i prosjektet «Vannvegens fortellingar» som er inndelt i 6 deler hvor alle kanalkommunene skal få sitt verk.
Havner langs kanalen og innlandet
Neste dag var tiden inne for å teste ut septik tømming, som også er en del av det utslippsfrie båtlivet. Vi kastet loss og lå oss inntil hovedkaien i Dalen og fikk tømt tanken på en effektiv og rask måte, uten lukt og søl.
Lårdal Båthavn var første gjestehavn etter Dalen, her ble vi tatt godt imot av gutta ved Lårdal Marina og altmuligmann for kvelden var driver av stedet Harald Bacic. Han var servitør kokk og underholder for oss. Maten smakte godt og på menyen var det både elg- og reinsdyrburger, som hadde fått de fengende navnene som McBirger & McRudolf.
Også her var det fjellturer man kunne være med på, som Lårdal opp et sted man også arrangerer motbakkeløpet en gang i året. Lårdal opp er 4,0 kilometer og 600 høydemeter. Båtens yngste i mannskapet tok imponerende nok turen opp. Men etter Rui trappene sto vi andre over.
Fra Lårdal gikk returen i litt mer ruskete vær enn da vi gikk innover. Det viste seg at det virkelig kan blåse opp og bli bølger. Ikke som ute ved kysten, men dog. Vi gikk deler i motvind, og lurte på om det ville påvirke batterikapasiteten, men så lenge vi holdt oss til 5 knop gitt det greit.
Del 3 – Fortsetter i morgen 30. desember