Hans Gåsvær er et av ”postbudene” i Solund kommune som bare når kundene sine via båt. Postruten er så spesiell at den er blitt en turistattraksjon. Etter tips fra vår båtvenninne, Anne Lise Lavik, ble vi med på postrunden.
Vi var 8 passasjerer i tillegg til kaptein Gåsvær, 3 utenlandske, 3 Bergensere, 1 beboer på Gåsvær og Hallstein Steinesund fra Hardbakke (et kraftfullt navn). Sistnevnte ble vår guide og historieforteller på deler av turen.
Postmann, Hans Gåsvær, bor sommerhalvåret på øya Gåsvær, og vinterhalvåret på Hardbakke. Gjestehavnen i Hardbakke er en av perlene i Sogn & Fjordane, for båtfolket. Her er nydelig natur med mye stein og en spesiell bergart med mye Konglomeratene i.
Vi tok første del av postruten med båten, MS Sulejet, den skal på skipskontroll og da må alt være i orden, forteller Gåsvær. Han smiler bredt og lover at også denne turen blir bra, selv om vi må ta den minste båten. Sikkerhetsrutiner blir gjennomgått og historiene begynner med en gang.
Vi skal innom flere stopp før Gåsvær og første stopp er husmannsplassen Litle Færøy, her bor en fastboende. Plassen er også populær som leirskole og teamwork samling for bedrifter. Flere grindbygg er oppført, grindbygg er kjent for å være oppført med nagler, slik at bygget lett kan demonteres og flyttes om nødvendig.
Neste stopp er Lågøy, som tidligere hadde et yndet liv med butikk for alle i området med tilhørende øyer. Kristoffer Hagen var handelsmann (KR Hagen), postbestyrer, dampskipsekspeditør og telefonstyrer. På andre siden av øyen finner vi Lågøy Slip og Mek. Verks.
Deretter kommer Tanganes, som har noen hus på tunet, her leveres post og aviser. Rundt neset finnes en kanal på 30 meter, den ble laget av Svenske rallere på slutten av 1800 tallet og kalles ”Skolemesterens kanal”. Her er akkurat plass til en robåt og kanalen er knapt synlig fra sjøsiden. ”Skolemesterens kanal” ble bygget med tanke på å lette gårdsarbeidet til gården som lå inne ved vannet.
Postbåten suser videre gjennom Lundsholet og med den farten ”postmannen” holder, er det kun en kjentmann som våger. Bølgen som følger båten gjennom det trange sundet er både dramatisk og spektakulær. Vi blir fortalt at opplevelsen med den andre båten, MS Stjernsund, er enda større da bølgen går langt opp etter bergsiden. Lundsholet er en lokal snarvei fra leien i Steinsund til Ytrøy. Det er en kanal som har blitt utvidet slik at litt større båter kan nytte denne.
INDRØY en gammel handelsstad. Her bor i dag en pensjonert fisker og posten må frem. Vi farer videre på ruten forbi holmer og skjær, det er heller ikke uvanlig å se Havørn på ruten, noe vi også fikk oppleve denne dagen.
Så bærer det ut, vest i havet, til Gåsvær. En lun havn, men også her bør man være godt kjent for å komme inn, spesielt om naturkreftene setter til. Vanligvis ved et stopp på Gåsvær tilbys vafler og nytrekt kaffe, men i dag er fruen på et annet oppdrag og vi må nøye oss med en rundttur på øyen. Ikke dårlig det, for på kaien og i nøstet er det rene museet, alt fra gammelt fangstutstyr til små finurlige gamle bruksting.
Hallstein Steinesund forteller om mange tragiske forlis, men også historier som endte godt. Vi kan forstå at det å være fiskekone ikke alltid var like lett, før mobilens og annen kommunikasjons inntog. Når stormen satte inn visste man aldri om ektemann og mannskap hadde reddet seg inn i en havn, eller om havet hadde tatt dem. Vi kan forestille oss hvordan kona med alle barna hadde det, som fikk mann og sønn hjem på julaften, etter mange dagers venting. Ikke viste kona at de lå trygt i en nødhavn, mens uværet stod på.
Siste stopp for turistene som skal tilbake er Nikøy Gjestehavn. Her er butikk på kaien med mulighet for servering, før bussen tar deg videre til Askvoll. Gåsvær ringte gjestehavnen Pernillestø, som ligger en kort spasertur fra kaien på Nikøy. Hos Gunlaug på Pernillestø fikk vi servert fiskesuppe.
På grunn av skipskontroll ble det en ekstra tur innom Færøyna og et nytt båtbytte på Gåsvær. Vi fikk en kjekk liten «ekstratur».
Vi anbefaler alle å ta turen med postruten om anledningen byr seg.
Øyhopping som også ruten kalles ble – kåret til Norges beste rundtur i 2010. Vi forstår godt hvorfor.