Båttur på Telemarkskanalen er en fantastisk reise vi virkelig kan anbefale som båtferie i 2022. Kjekke havner, gode matopplevelser, vin- og ølsmaking med eventyrlige historier man knapt trodde var sann. Har du ikke egen båt kan du å ta turen gjennom verdens vakreste kanal i en elektrisk Greenline fritidsbåt, utleid av Canal Boats Telemark.
Det nystartede og innovative selskapet Canal Boats Telemark satser på grønt båtliv, med utleie av helelektriske og nullutslippsfrie fritidsbåter fra Greenline. Firmaet er helt i tråd med hvordan mange spår og ønsker båtlivet skal bli i fremtiden. Leie, ikke eie og et bærekraftig båtliv.
Med god ladeinfrastruktur, riktige incentiver og litt nytenking er elektrifisering absolutt mulig i Telemarkskanalen og farvann rundt.
Canalboats Telemark har i løpet av kort tid fått fylkeskommunen og lokale kommuner med på laget i utbygging av hurtigladere i gjestehavnen helt fra Kragerø og inn til Dalen i Telemark. Med ivrige gründere, velvillige kommuner og sponsorer er det utrolig hva man får til.

Turen
Vi kommer ombord i gjestehavnen ved slusehavnen på Lunde. Her ligger to stykk Greenline 39 fortøyd ved gjestebryggen. De har allerede tatt seg opp fra hjemmehavn i Porsgrunn, hvor de gikk første sluse i Skien-Løveid og videre til Ulefoss-Eidfoss-Vrangfoss-Lunde.
Programmet var satt sammen av Nora Sjögren Johre, som er daglig leder i Canal Boats Telemark. Et fyrverkeri av en dame blir jeg fortalt, og hun har satt sammen reisen for det Tyske båtmagasinet BOOTE. Et magasin med over 250 000 lesere.
Båtglede, Båtens Verden og Båtsans fikk anledning til å gå sammen med dem tur/retur, en reise som tok oss 7 dager og 18 sluseporter og 76 meter over havet. Magasinene disponerte to båter av typen Greenline 39 – 100% elektrisk og utslippsfrie båter.
Vi var der utenom sesong, når slusene er stengt for fritidsbåter. Canal Boat Telemark hadde avtalt slik at slusevokterne åpnet for oss disse dagene. Vi unngikk dermed mye venting, som du kan risikere i høysesongen.
Slusene er godt besøkt av både fritidsbåter, padlere og selvsagt de nostalgiske skipene MS Henrik Ibsen og MS Victoria, som går i fast rute. Det kan være lurt å følge med når de sluser for da må du vente, spesielt i Vrangfoss, som er den mest imponerende og lengste slusen du skal gjennom. Her er det fem slusekamre som løfter og senker båtene hele 23 meter.
Sluseanleggene er åpne for fritidsbåter fra slutten av juni til midten av august. Da er alle anleggene bemannet med slusevoktere som passer på og hjelper til under slusingen.
Første Sluse
Det var med ganske stor spenning vi kjørte inn sluseporten langt nede i kammeret. – Fikk tauet senket elegant ned fra de blide slusevokterne. Vi kikket spent opp på den høye porten bak oss, som ble lukket av sterke kvinnelige og mannlige voktere. Med en slik sommerjobb behøver du ikke eget treningsstudio.
Å åpne og lukke portene er hardt arbeid.
Tipset er at når du sluser oppover, mottar du tauet på babord side og du må holde båten inntil slusen på babord side. Vi hadde festet to store kulefendre, i tillegg til vanlige fendre langs hele siden. Tauet tok du rundt pullerten på styrbord side akter og i baug, for det gav deg best moment. Vi strammet båten hele tiden inn etter hvert som vi steg oppover med vannet som fosset inn foran oss. Vi holdt båten stabilt under hele stigningen.
Når man går nedover, ble det hele motsatt. Da hadde vi kulefendrene på styrbordside, og slakket ut tauet etter hvert som vi ble tappet lengre og lengre nedover i kammeret. En skikkelig kul opplevelse og ganske overveldende å se byggverkene på nært hold.
Sluser er imponerende ingeniørkunst, og ikke minst med å tenke på de arbeiderne som utførte arbeidet tilbake i 1861.
Fascinerende!
I saktebåtferie får du virkelig tatt innover deg den måpende vakre naturen fra kysten i sør via vannveien inn i landet. Du går i trange kanaler, sluser og store innsjøer helt inn til indre Telemark. En ufattelig flott tur i 5 knop..
– Det er turen som er selve reisen.. ikke hvor fort du går.
Jo lengre vest du kommer jo høyere blir fjellene, en fantastisk veksling mellom dype sjøer, bratte fjellsider som stuper ned i smale sund som du runder og et nytt landskap åpenbarer seg. Stille glider vi gjennom det eventyrlig Soria Moria landskapet og Nasjonalromantikken slår inn over deg. Du blir helt overveldet av alle inntrykkene, og det er nesten som du venter på at troll og tusser skal komme frem å vinke til deg, mens Dovregubbens hall spilles på anlegget.
Sant skal sies at vi hadde blikkstille vann og ikke en sky på himmelen inn til Dalen i Telemark. Med «Værgudene» på laget ble hele opplevelsen enda bedre.
Del 2 Dalen i Telemark – Fortsetter i morgen 29.desember