Endelig kom den gledelige nyheten fra Miljødirektoratet om at fritidsbåt ikke er en miljøversting og klimagassutslippene er 0,6% av totalen i Norge, noe som er langt under tidligere antatt
Frank Melum fra Klimaavdelingen i Miljødirektoratet presenterte deres siste rapport om klimagassutslipp fra fritidsbåt på Sjøfartsdirektoratets digitale Fritidsbåt konferansen i forrige uke.
Melum arbeider i avdeling for transport og luftkvalitet hvor han til daglig gjennomfører tiltaks analyser og kommer med forslag til forbedring for alle typer av skipsfart på oppdrag fra Klima og Miljøverndepartementet.
«Klimakur 2030»
I rapporten som ble fremlagt i 2019 ser de på hvor mye klimagasser fritidsbåter slipper ut. Tallene inngår i det Nasjonale klimagassutslippsregnskapet. -Skal Norge nå sine klimagass mål, må fritidsbåt inngå i regnskapet og eventuelle tiltak skal fremmes for å oppnå dette.
Tiltak og konsekvenser fritidsbåtbransjen kan rammes av i fremtiden, som et resultat av Klimakur 2030 er; krav om nullutslippsfritidsbåter ved nysalg, eller en økt CO2 avgift kan være kuren.
Korrekt kunnskapsgrunnlaget
Derfor er det så viktig at kunnskapsgrunnlaget er korrekt, noe som ikke var tilfelle i den forrige rapporten! Den som het tiltak AT04 – Vedlegg 1

Klimagassutslipp fra Fritidsbåt
I den nye rapporten er utslipp fra fritidsbåt i 2019 anslått til å være ca 278 000 tonn Co2 Ekvivalenter.
Av Norges Klimagass utslipp er det totalt sett 10% fra Sjøfart, Fiske, Andre kilder og fritidsbåt. Fra fritidsbåt alene er det 0,6%, mens sjøfart og fiske står for 6 % og Andre Kilder er 4%.
Melun forteller at det er krevende å fastslå utslippene og det er krevende og fastslå nytten i tiltakene, men den nye metoden for utslipp fra fritidsbåt viser at utslippene er relativ små.
Metoden gjennomgås på dag to av fritidsbåtkonferansen, den kan sees her. (ca 40 minutter ut i konferansen)
Prisen
Hvor mye man er villig til å betale for å ta seg en tur på fjorden i fritidsbåten. Med dagens batteriteknologi kan det bli veldig dyrt å kjøpe en el båt som skal kjøre i over 20 knop sammenlignet mot en båt som er motorisert med en ny forbrenningsmotor. I tillegg har motorprodusentene av nye motorer til båt, enten det er innen- eller utenbords, veldig strenge utslippskrav i EU.
Dermed må man spørre seg om kostnad kontra verdi av utslippsreduksjonene vi faktisk oppnår, er verd det? Spesielt med tanke på at fritidsbåt for det meste brukes i en kort sommersesong – gjennomsnittlig 20 – 30 timer i løpet av et år.
En annen viktig faktor er infrastrukturen langs den lange kystlinjen i Norge – man vil ha behov for ganske mange ladestasjoner.
Ambisiøse klimamål
Bransjen og båtfolket fikk et ufortjent dårlig rykte som de store miljøverstingene, da tallene ble presentert i 2019. Rapporten anslo at klimagassutslipp fra fritidsbåt var opp mot 530 000 tonn Co2 Ekvivalenter (korrekt er som nevnt 278 000).
Basert på de ukorrekte beregningene fikk vi inntrykk at det måtte handles fort, og et av tiltakene kunne være å elektrifisere hele fritidsbåtflåten innen 2030?
Det finnes helt klart forbedrings potensiale også innen fritidsbåt – men her går det litt fort i svingene for de aller ivrigste klimaforkjemperne i henholdt til hva som er realistisk. Politisk må det i så fall endres på veldig mye. Første skritt kan jo være å innføre et nasjonalt fritidsbåtregister, slik at vi kan basere tall og utslipp med ekte fakta og ikke bare anslag?
Inntil videre kan vi trekke pusten å si «Heldigvis» var ikke tallene reelle og vi kan igjen glede oss til Tidenes Båtsommer II. -Kos deg på sjøen uten å dårlig samvittighet for å være en stigmatisert miljøversting som kjører med forbrenningsmotor.
Vi håper virkelig at de nye data som ble publisert i november 2020 når inn til politikerne våre.
For til vår store skrekk brukte Statsminister og hennes partifeller de ukorrekte tallene senest på åpningen av el-båt konferansen sist fredag. Stadig blir det påpekt og henvist til den utdaterte rapporten av politikere.
Vi håper det var «uvitende» rådgivere som ikke har lest siste nytt fra sitt eget Klima og Miljøverndepartement?