Årets konferanse ble en digital versjon over to halve dager med flere gode foredrag der første dag var viet til ulykker og dag to til «fremtidens» fritidsbåtliv.
Fremdeles navigerer sjøfartsdirektoratet og regjeringen mot nullvisjon når det gjelder drukningsulykker på sjøen. Viktigste for å oppnå dette er holdningsskapende arbeid. Veldig mange ulykker har fremdeles årsaker som; alkohol, alene i båten og manglende redningsutstyr.
I 2020 var det «tidenes båtsommer» og man forventer «tidenes båtsommer II», i 2021.
Etter nedstegning av landet i mars i fjor, med beskjed om å feriere i eget land, førte det til mye større aktivitet til sjøs. Det var flere fritidsbåter, flere båtførere og ikke minst flere ferske båtførere.
Til tross for dette var det en gledelig nedgang i antall drukningsulykker i 2020, men en oppgang i oppdrag på sjøen. Finans Norge rapporterte om at rekordmange forsikringsskader var melt inn.
Handlingsplan for hindring av fritidsbåtulykker
Sjøfartsdirektoratet tok oss gjennom sitt pågående oppdrag, som de ble gitt av regjeringen om å utarbeide en handlingsplan med anbefalinger for å unngå fritidsbåtulykker.
I samarbeid med flere fagetater og bransjen har de kommet frem til at et hurtigbåtsertifikat for båter som går over 50 knop bør innføres og automatisk nødstopp/dødmannsknapp. 10 knops grensen for ungdom i båt på 16 år oppheves. De kommer også med nye anbefalinger og råd til utleiemarkedet av fritidsbåt.
Kartlegging av fritidsbåtulykker
Et annet viktig arbeid er å kartlegge fritidsbåtulykker og da må man samle data fra flere. Her har de gått i gang med prosjektet Fritidsbåtplattformen. Prosjekt eies av Sjøfartsdirektoratet.
I dag er det slik at ulike aktører samler data på ulike tidspunkt om det som faktisk skjer på sjøen. Dette er et stort «puslespill» hvor alle har sin lille bit til hva som kan være årsaken til hvorfor ulykken skjedde. Hvis man kan få en felles digitalt støttet plattform for tverrsektorielt samarbeid mot fritidsbåtulykker vil det hjelpe mye.
I Redningsselskapet sitt innlegg fortalte litt om fjorårets sommer. Den ble som kjent meget travel, og de forventer en tilsvarende sommer i år. De hadde en økning på 80% mot 2019. Fremdrifts problemer er hyppigst årsak til at de må rykke ut å bistå. De er opptatt av å forebygge, men kan betrygger alle at de er klar for årets sommer.
De er selvsagt opptatt av kunnskap og en nyhet er digital båtførerprøve, hvor du kan spille deg til kunnskap. De lanserer også den digitale redningsskøyta. Alt dette kan du lese om på Redningsselskapets nettsider.