Hydrogen Viking er en Sunseeker Predator 95 fra 2004, som ruvet bra med sine nesten 30 meter når den lå til kai i Solheimsviken. Nå er den flyttet inn på verftet på Laksevåg for å bli verdens første nullutslipp- høyhastighets luksus yacht
Superyachten til «Gaddafi» ble kjøpt av Berger-brødrene for deler av den tosifrete million arven de fikk da faren plutselig døde. Yachten er strippet ned for det meste, unntatt førerposisjonen og diktatorens sete med bilde av Che Guevara, som også var yachtens opprinnelige navn. Nå er yachten i ferd med å bli omdannet til en ekte «miljødronning».
I første omgang skal fartøyet benyttes til uttesting av fullskala energisystem, hvor de ønsker å demonstrere mulighetene knyttet til hydrogenløsninger og brenselcelle sammen med batteri til hurtiggående yachter. Selskapet vil selge systemer til nybygg og til ombygging av eksisterende båter.
Startet i 2014
Green Yacht står bak prosjektet «Hydrogen Viking», som er et stort og ambisiøst prosjekt igangsatt av brødrene Berger. De tok kontakt med Greenstat, og lanserte ideen sin, forteller Per Erik Berger, som er innom på verftet denne formiddagen. – Vi hadde hørt om planene Greenstat og CMR Prototech arbeidet med.
– De trengte en båt på rundt 25 meter, som skulle ha hastighet opp mot 40 knop. Drivkraft skulle være batteri, men med hydrogen som rekkeviddeforlenger.
Berger brødrene sa; – Vi har hørt at dere jobber så vidt med hydrogenløsninger og brenselcelle, og vi har en plan som er ganske spektakulær. Dere har forskningsmidler, men har ikke råd til et skrog. -Vi har penger ledige og kan få tak i en egnet yacht! Etter de spesifikasjonene dere har gitt, tror vi at dette er det perfekte skroget for dere. Et skrog som er laget for 50 knop.
«Berger brødrene hadde et møte for å kartlegge om de virkelig kunne realisere prosjektet. Dette var i 2014, og på det tidspunktet hadde både forbrukermarkedet og det profesjonelle markedet generelt lite kunnskap om fagfeltet. Elektrifisering av biler hadde begynt å modnes litt, men hydrogen og brenselcelle var fortsatt relativt ukjente begrep både for landtransport og maritim sektor – kommenterer Berger.»
Berger forteller at de har spøkt litt på forelesningene de har hatt. – Skulle denne store båten som kan leveres med 3 x V16-motorer på totalt 6 000 hestekrefter for å oppnå over 50 knop. Skulle man oppnå tilsvarende fart med batteri, måtte du hatt så store batteripakker at båten hadde gått ned ved kai, ler han.
-Det er her hydrogen kommer inn, og nå har til og med statsministeren begynt å snakke om hydrogen. Enda mer gledelige for Hydrogen Viking-prosjektet er at firmaet Corvus, som er batteriprodusent i Bergen, har kommet med inn på eiersiden i Green Yacht. Selskapet har nylig inngått en avtale med Toyota om brenselcelle. Corvus skal utvikle og produsere i storskala, maritime hydrogen brenselscellesystemer.
Dette betyr enormt mye for brødrene og tidsperspektivet har endret seg. Berger mener at de har nå de beste med på laget, og alle med hovedsete i Bergen.
Fra forlatt og ribbet- til grønn luksus yacht
De har også fått med den engelske skipsarkitekten Rory Coase på prosjektet. Han skal være med å omgjøre diktatorens gamle superyacht til et moderne «skoleskip» – en teknologidemonstrator for hele verden, et vindu utad. Coase har fått skannet hele båten og kan nå begynne med innredningen i 3D. Her er mange planer, og yachten skal kunne brukes til mange formål. Til slutt ender den kanskje opp som charter- luksusyacht i de Norske fjorder?
Yachten fikk i 2012 et litt ublidt møte med et skjær i Middelhavet i 30 knop. Båten sto på skjæret i to uker og ble fullstendig ribbet. Jacuzzi-en på akterdekket kom susende fremover i full fart og ødela mye innvendig.
Et stort paradoks er at luksusbåten er kommet til Norge, og her i vårt oljeproduserende land skal fartøyet forvandles til en slags miljøvennlig fugl Phønix, kommenterer prosjektleder Erichsen.
– Det har krevd og kreves mye investering, men nå tror vi det er flere som ønsker å være med på det maritime «grønne skiftet». Alle håper de på sensommeren i år at de omsider kan ta sin første testtur inn til Vågen i Bergen med Hydrogen Viking.