I dag lå Hydroliften med utenbordsmotoren på 150 hestekrefter levert av Evoy fra kai i Fredrikstad. Siden det enda ikke er hurtigladere underveis, har BKK egen følge-elbil med mobilt batteri og lader. På turen møter de aktuelle elbåthavner.
Gjennom datterselskapet Plug bygger BKK Nord-Europas og et av verdens første nett av hurtigladere til elbåt. Plugs første ladere er allerede på plass i Florø, Lofoten, Dalen og Oslo. Men skal elbåt bli et vanlig syn, må det bygges flere ladere.
– Dette er trolig første gang noen kjører Oslofjorden fra Fredrikstad til Oslo med hurtiggående elbåt, sier Bjørn Hønsi Følling, som leder Plugs elbåtsatsing.
Båten han og en kollega kjører er verdens første Hydrolift med elmotor. BKK-selskapet Plug har kjøpt Hydrolift-elbåten. Målet for turen er helgens elbåtkonferanse i Asker.
150 hestekrefter
Hydrolift-båtene produseres i Fredrikstad av Eker Group. Hydrolift E-22 er laget for seks passasjerer og har en toppfart på 40 knop. Estimert rekkevidde er 7 timer med 5 knops fart og 1 time når farten økes til 23 knop. Utenbordsmotoren har 150 hestekrefter, og er levert av Evoy.

– Vi vil vise at det går fint å kjøre elbåt, men vi må ha hurtigladere langs kysten for å øke rekkevidden for lengre turer. Norge er i verdenstoppen på elbil, og vi ønsker å legge til rette for at båteiere kan kjøre like lett med elbåt som med elbil, sier Følling.
Planlegger flere ladere
Plug planlegger å bygge flere hurtigladere langs Oslofjorden. På turen til Oslo skal de stoppe flere steder for å møte havneeiere, båtforeninger og andre som ivrer for å få elbåtladere på sitt sted.
– Vi ser stort engasjement og nysgjerrighet for elbåtladere. Vi har fått flere henvendelser rundt Oslofjorden om hurtigladere. Det er også mange båtforeninger som har spørsmål om lading ved båtplassene. Her kan tilgang på strøm være en utfordring, men vi har gode løsninger for dette, sier Følling.
BKK har avtalt stopp i Fredrikstad sentrum, Marnet, Hankø, Moss, Son, Drøbak, Oscarsborg og Vollen i Asker.
Lær av elbilenes barnesykdommer
Bjørn Hønsi Følling får mange spørsmål om hvordan båtforeninger og havner kan tilrettelegge for elbåter.
– Alle som ønsker elbåtlading må tenke på riktig standard for ladepluggene. I tillegg må man sikre at det er nok strøm i marinaen og fordele stømmen jevnt når flere lader. Her kan vi lære av barnesykdommene elbilene opplevde i sin tid, forteller elbåt-entusiasten, som har med egen lader og batteri på denne båtturen.
– Inntil et ladenettverk er etablert er vi avhengig av å ta med oss lader. Noen steder er det heller ikke tilstrekkelig strømspenning. En elbil drar derfor en tilhenger med et batteri som gir energi til en mobil hurtiglader, slik at vi får ladet opp båten underveis. Dermed kan vi demonstrere for havner og båtforeninger hvordan lading fungerer i praksis, sier Følling.
Mobilt batteri og lader
Batterikonteineren som er med på turen er en del av BKKs satsing på å gjøre byggeplasser utslippsfrie. Batterier erstatter utslipp fra diesel. Batterikonteinerne har visst seg nyttige til flere formål.
– Nå lemper vi konteineren på en tilhenger bak en elbil. Det viser hvor enkelt vi kan sette opp midlertidige ladeløsninger der det er behov, som for eksempel festivaler og arrangement med liten tilgang til strøm. På byggeplasser blir dette en satsing i større skala, sier leder for BKKs mobile energiløsninger Camilla Moster.
Vollen, Asker
Til stede hele helgen på elbåtkonferansen
Om BKK og Plug
- BKK er et av Norges største fornybarkonsern med en rekke satsningsområder.
- En av Norges største vannkraftprodusenter, med ambisjon om å bli størst på elektrifisering i Norge.
- BKK er blant topp fire på lading langs veien med over 400 hurtigladere på over 170 steder i Norge.
- Plug AS er heleid av BKK, og drifter og eier i samarbeid med lokale havner landstrømanlegg til skip.
- Plug har bygget Europas største landstrømsanlegg til cruiseskip, i Bergen.
Pressemelding ons. 25 aug.