Båtsans er så heldig å få presentere Kvitsøy, av gjesteskribent Kjell Madland; Man skal ikke dra lange biten vestover fra Stavanger før man finner idylliske og spennende Kvitsøy.
Den lille kommunen består av nøyaktig like mange øyer, holmer og skjær som det er dager i året. Kvitsøy er kjent for sin fantastiske skjærgård og er et yndet mål for turister både med og uten egen båt. Øya kan også slå i bordet med gjennomsnittlig flest soldøgn i Rogaland.
I flatemål er Kvitsøy den minste kommunen i landet, med sine 5,7 km². Innbyggertallet er ca. 530. Det er en grønn og frodig øy uten skog hvor høyeste punkt ligger 25 m over havet.
Det merkes godt når vind og storhavet fra nordsjøen står på. Men det er flere lune og gode havner i kommunen.
De to mest kjente havnene og tettstedene er Ydstebøhavn i vest og Leiasundet i øst. Disse er gamle og kjente fiskerihavner.
Har du egen båt kan du legge til ved gode kaiplasser med både vann, strøm og like ved servicebygg med toalett og dusj. Det er kort vei til butikk og kiosk, samtidig som de lune og rolige stedene finnes over alt.
Her kan du fiske, sette krabbeteiner, bade, gå tur eller bare nyte den gode sjølufta i båten eller på bryggekanten. For store og små er det et eldorado å kjøre jolle mellom alle holmer og skjær.
Noen gruer seg til selve innseilingen til Kvitsøy, som er tidvis ganske trang. Men studerer man kartet og følger den godt merkede leia byr det ikke på problemer. Kvitsøy fyr er et sentralt landemerke som har hatt en uerstattelig betydning for sjøfarten siden 1700-tallet. Lyset fra fyret har ledet uttallige nordsjøfarende til trygg havn. Utsikten fra fyret er upåklagelig, og man ser hele øyriket samt Karmøy, Bokn, Stavanger, Mosterøy og innover mot Ryfylke.
På øya ligger den viktige Kvitsøy trafikksentral. Trafikksentralen på Kvitsøy dekker området fra Bømlafjorden i nord til Jærens rev i sør. Hovedoppgaven er knyttet til sikkerhet i forbindelse med utskiping fra gassterminalen på Kårstø, i tillegg til generell overvåkning av kysttrafikken i et område med relativt stor trafikktetthet. Det er masse kultur og turistattraksjoner å se for dem som ønsker det. Det gamle fyret, kirken fra 1620, hummermuseet og et steinkors fra vikingtiden er blant det du kan få med deg innenfor en kort rekkevidde.
Fiske har historisk naturlig nok vært den viktigste næringsvei for de fastboende, men de også kjent for landbruk og for sin delikatesse Kvitsøylam.