Antallet kanoer eller kajakker i Norge er mer enn doblet siden 2012, og utgjør nå rundt 170 000 båter. For at du skal være trygg i kano og kajakk, er det lurt å skaffe seg nødvendig kunnskap og passe på at utstyret er i orden.
Her får du gode råd og tips fra Sjøfartsdirektoratet og Norges Padleforbund, samt Padlevettreglene.
Padling gir fantastiske muligheter for mosjon, frilufts- og naturopplevelser. Du beveger deg lydløst gjennom vannet og kan oppleve naturen, fugler og dyreliv på nært hold. For at kano – og kajakkpadling skal være en sikker og positiv aktivitet, er det viktig at du gjør en innsats før du padler avgårde.
Ta padlekurs
Ved å ta padlekurs vil du du vil da lære det viktigste om utstyr, padleteknikk, ferdselsregler, redningsteknikker og eventuelle farer du kan bli utsatt for i kano og kajakk.
Våttkort er Norges Padleforbunds utdanningsstige, og kreves også ofte av klubber og foreninger som låner ut kano eller kajakk. De aller fleste velger kajakk eller kano til mosjonsbruk, enten det er utfra hytta, eller turer andre steder. De som er i denne kategorien har stor glede og nytte av introduksjons- og/eller grunnkurset, fortrinnsvis innen havpadling eller kano. Ta kontakt med din nærmeste padleklubb for å få mer informasjon om hvilke kurs som tilbys.
Hva bør du kunne?
For å være trygg i kano og kajakk er det spesielt viktig å trene på selvredning, kameratredning, padleteknikk, tømming av kajakk og i land- og ombordstigning. Kjenn din egen begrensning, skaff deg tilstrekkelig kunnskap for å kunne vurdere faremomenter som vær og vind, og hva du skal gjøre om uhellet er ute.
Husk vest
Det er påbudt å bruke vest i kano og kajakk. Barn er som regel veldig gode til å bruke vest, men det er også viktig at også voksne husker vesten. Det er ikke enkelt å få på seg vesten om man først havner i vannet, og det er også mulig du må assistere andre. Da må du være sikker på at du flyter selv. Husk at vesten må sitte godt.
I dag er det svært mange som bruker oppblåsbare redningsvester. Disse anbefales ikke som padlevester. Det finnes gode padlevester på markedet.
Vær synlig og kledd etter forholdene
Som padler er du lite synlige og sårbar på sjøen i møte med større og raskere båter. Du må regne med at du ikke blir sett, og ta dine forhåndsregler. Det er lurt å bruke fargerike klær, padle i grupper og gjerne holde seg langs land og bruk hodelykt. Du kan også feste lys foran og bak på padlevesten din. Dette er spesielt viktig i skumring, når det er mørkt eller dårlig sikt. Kle deg etter forholdene og et ekstra sett med tørt skift er viktig å ha med.
Båttyper
Det finnes mange ulike typer kanoer og kajakker på markedet. For å finne frem til den typen som passer deg, bør du helst kontakte en klubb, snakke med andre padlere og prøve ut ulike båter. Hold deg til anerkjente merker og pålitelige produsenter og forhandlere. En kano rommer mye bagasje, er lett å pakke og man kan ta med mindre barn. Kanoen egner seg på mindre vann og er ikke generelt egnet i store bølger eller på sjøen. En kajakk er generelt mer sjødyktig enn en kano, og bedre egnet for turer på store vann, og på sjøen.
Padlevettreglene:
1. Velg båt som passer til dine ferdigheter og til turen
2. Sjekk at utstyret er i orden.
3. Kle deg etter vanntemperaturen. Ta med reservetøy
4. Ha alltid på deg godkjent padlevest.
5. Overvurder ikke dine egne ferdigheter. Øv deg på redningsteknikker
6. Dersom du velter, forlat ikke båt eller åre
7. Ha respekt for vær og vind, og sjekk værvarslingen før du går ut i kajakk eller kano
8. Hold god avstand til andre båter. Sørg for å bli sett
9. Lær deg livredning
10. Vær miljøbevisst. Vis hensyn overfor naturen. Husk sporløs ferdsel
Kilde: Sjøfartsdirektoratet