Stavanger-kysten var først ut da Kartverket, Norges geologiske undersøkelse og Havforskningsinstituttet markerte oppstart av et omfattende kartleggingsprogram for sjøbunnen forrige uke.
Pilotprosjektet «Marine grunnkart i kystsonen» er detaljerte kart over sjøbunnen og skal bidra til styrking av de blå næringene, og til en bærekraftig utvikling av små og store norske kystsamfunn.
Tar i bruk ny teknologi
– I dette treårige pilotprosjektet skal vi samle inn, forvalte og formidle data om sjøbunnens dybde, geologiske, biologiske og kjemiske tilstand i tre pilotområder. Vi skal samtidig ta i bruk nye metoder og ny teknologi for innsamling og behandling av data, sier prosjektleder Hanne Hodnesdal i Kartverket.
I Stavanger denne uken kartlegger Havforskningsinstituttet biologien og Norges geologiske undersøkelse kartlegger geologien. Fra før har Kartverket laget detaljerte dypdekart over landskapet på havbunnen, som ble brukt til å velge ut hvilke lokaliteter som skal undersøkes grundigere.
Variert og rik natur
– Naturen på havbunnen i områdene vi har undersøkt er variert og rik, spesielt i de åpne dypere delene av Boknafjorden, sier seniorforsker og biolog Pål Mortensen i Havforskningsinstituttet.
Kartleggingen som nå gjøres i Stavanger skal bli detaljerte kart over sjøbunnen. Her kan planleggere i kommuner, næringsaktører og andre navigere seg gjennom terrengformasjoner, bunntyper, ankringsforhold, bunnfellingsområder, skredfarer, miljøgifter, naturtyper, habitater, og strøm, bølger, saltholdighet og temperatur fra modeller.
De detaljert terrengmodellene vil være graderte, men de vil likevel danne grunnlaget for de andre kartene som blir produsert av prosjektet.
Produkter som skal lages i pilotområdene:
-Dybdedata og terrengmodeller
-Bunnreflektivitet/ data som beskriver bunnens hardhet (backscatter)
-Geologiske kart som sedimentkart og landskapskart
-Kart over bunnfelling, gravbarhet, ankringsforhold
-Kart over kjemisk miljøtilstand (forurensing av tungmetaller og organiske miljøgifter)
-Naturtyper i henhold til naturtyper i Norge
Kilde: Kartverket