Vi er på et ”lite” batterikurs hos Bergen Batteri Service, og for anledningen er batteriimportøren på plass for å ta for seg sammenligninger og paralleller mellom lithiumbatterier mot mer tradisjonelle blybatterier, samt ladning og vedlikehold av disse.
Tommy Moe hos Skandinavisk Batteriimport AS skal prøve å overbevise, kritiske og ukritiske båteiere, samt gi gode råd om vedlikehold enten det er blybatteri eller gel du har.
Daglig leder hos Bergen Batteri Service, Frode Sebak er vert og har invitert båteiere i Princess Yachtklubb Vestlandet, for å dele erfaringer rundt fremtidens batteri teknologi.
– Vi har allerede montert Lithium i mange båter og en god del bobiler. Vi har fått strålende tilbakemeldinger, forteller han. De gangene vi har oppdaget noe negativt, er det gjerne annet utstyr eller ladere som er problemet og ikke batteriet i seg selv.
Lithiumbatterier har over dobbelt så mye kapasitet som et blybatteri, samt lades raskere, veier mindre, er mindre i størrelse og varer lengre.
Det er viktig å legge merke til at Lithium holder ekstremt høy spenning til enhver tid, det kan være vanskelig å vite om batteriet er fulladet eller nærmer deg utladet for det har samme høye spenning hele tiden. Hos Blybatteri faller spenningen etter hvert som batteriet lades ut. Lithium tåler totalt 2000 utladninger, og beste løsning blir å følge nivået på den innebygde bluetooth eller en ekstern batterimonitor.
Det mange lurer på er om man må bytte ut ladere osv, men det må du ikke.
I dag lader du på akkurat samme ladere som ved bly, syre og gel.
Kan vi bruke batteriene direkte inn i båtene uten å gjøre noen endringer?
– Ja, det kan du – Litium kan gå direkte inn å erstatte et blybatteri.
Det betyr ikke at det ikke er nødvendig å gjøre noe, for det kan du. Ligger du mye i uthavn, kan man montere solcelle i tillegg, eller batteri til batteri (DCDC). Da får du enda mer effektiv ladning mot Lithium batteriene, enn bare det dynamoen kan gi. Eller man kan montere større landstrøms ladere. De kan full lades på en time.
Startbatteri, lades vanligvis med 14,4 – 14,8 volt, men tapper du det helt ned nytter det ikke å vekke det til liv igjen med 14,4 volt. Du må ha en kraftigere lader for å vekke det til liv, hvis det har vært helt tomt, gjerne med en lader som kan gi 15,5 – 16 volt. Hvis du ikke lader med høy nok spenning risikerer du at batteriet tappes igjen i løpet av noen dager.
Kombinere bly og Lithium?
-Det kan du, med da er det viktig å vite at Litiumbatteriet tappes først og når det er tomt forsetter man på blybatteriet som deretter tappes.
Det motsatte skjer når man lader.
– Lithium batteriet vil fylles først og blybatteriet kommer etter. Det er for så vidt greit, men i praksis vil det være slik at det er kun Lithium du bruker, blybatteriet er bare med som ballast. En annen bakdel om du kombinerer er at et blybatteri mister litt av spenningen etter noen år, og da vil Litiumbatteriet fungere som en lader, med at den ligger å lader blybatteriet opp hele tiden. Da tappes litiumbatteriet raskere ned, så det er en negativ konsekvens.
NB! -Fremdeles gjelder Bly på start og Lithium på forbruk.
Dynamo og Lithium batterier?
– Ja, i begynnelsen var vi redd litt for dette, spesielt på eldre dynamoer som kan overbelastes pga lithiumbatteriets høye lademottakelighet. Det er ikke Lithium i seg selv som er problemet, men at man ofte har mer tilgjengelig strøm, som igjen tar lengre tid å lade opp. I dag på moderne dynamoer, er dette ikke noe problem.
Det som ofte blir feil er at båteiere vil ha doble Lithium batterier, for de hadde doble blybatterier. Men det er ikke nødvendig, et Lithium batteri erstatter lett to bly batterier. Setter du inn doble Lithium batterier får dynamoen mye å jobbe med, og det er i tillegg helt unødvendig.
Forskjeller på Lithium og de andre teknologiene, er hvor stor batterilader skal vi ha? Ca 10% regelen skal være ca 10% av batterikapasiteten. Bruker du alt for stor lader vil du ikke kunne lade batteriene 100%, bruker du en alt for liten lader, da overlader du batteriet hver gang. Det er det motsatte av det folk tror.
Vedlikehold av batterier kan opp summeres slik:
-Skal alltid lagres fulladet (Lithium 50%-100%)
-Lad alltid batteriet etter bruk (tur)
-Vedlikeholdslades ved behov (min.v12,4V)
-Lithium hver 6.mnd (anbefales)
-Hold batteriet rent og pent på toppen
Råd om oppbevaring av batterier fra fagpersonene er:
-Lad batteriet til 100% før bortsetting (Lithium 50%-100%)
-Batteriet bør lagres på et kaldt, tørt og gjerne mørkt sted. F.eks i kjeller, garasje eller i kjøretøy (kobles fra)
-Bør ikke stå på kontinuerlig vedlikeholds ladning dersom man ikke er 100% sikker på at lader er egnet for dette.
Det finnes mange Lithium batterier på markedet og det er viktig å handle kvalitet og høre på erfaringer rundt de ulike merkene. Vi har blitt presentert for batteriet Lithium LifePo4 fra Skanbatt, med innebygd BMS (battery managing system) som beskytter batteriet, veier 12,5 kg, kan lades ekstremt hurtig og er fremtidens batteriteknologi.