Årets St. Hans-feiring markeres over hele landet, og denne gangen er det duket for en flott feiring i godt sommervær flere steder. Båtsesongen er godt igang og på Vågen i Bergen kunne man møte mye båtglede allerede torsdag, da båtene lå tett i tett.
Vi håper mange tar turen på sjøen og nyter midtsommers kvelden. På Laksevåg i Bergen brennes også «VERDENS STØRSTE TØNNEBÅL» denne kvelden, bygget på dugnad av Laksevågs Bueskyttere
Heldigvis ble bålforbudet opphevet, (ikke alle steder så sjekk i din kommune) og båtfolket kan glede seg til flott kveld i Kirkeviken. Når det store tønnebålet er tent kan du glede deg til å høre Trang Fødsel som er kveldens band.
St. Hans på Laksevåg er et familiearrangement med barneunderholdning, dansemusikk og tradisjonelle leker som blant annet ballkast, lykkehjul, fiskedam, spikerslåing, ansiktsmaling og lynlotteri. Det blir salg av grillmat, pølser, kaker og brus.
Andre som også har sterke tradisjoner på St. Hans med båt er Vestfold
De har den Den tradisjonelle båtkortesjen, som har vært en del av feiringen i Vestfold i lang tid. Båter av alle slag blir pyntet opp med bjørkeris, flagg og blomster før de sammen tøffer utover fjorden.
Båtbyen Grimstad har også sterke tradisjoner, her arrangeres eget båttog, og den best (mest) pyntede båten vinner.
Kanskje på tide å skape flere morsomme tradisjoner i båt?
Hvorfor feirer vi St. Hans?
Er det som mange tror at det er årets lyseste kveld? Nei, det kan variere mellom 20. og 21. juni.
Kilde Store Norske lekskon:
Sankthans eller jonsok, 24. juni, er en katolsk festdag til minne om døperen Johannes’ fødselsdag. Ifølge Det nye testamentet ble han født seks måneder før Jesus. Det at denne viktige kirkelige festdagen inntraff på en tid av året med urgamle tradisjoner knyttet til midtsommer og fruktbarhet, gjorde at sankthans ble svært sentral i folketroen. Mange skikker handlet om å verne liv eller øke fruktbarheten. Den eldgamle tradisjonen med å brenne bål på sankthansaften (23. juni) holder fortsatt stand.