Stadig flere båtfolk oppdager alt den idylliske gjestehavnen i Hardangerfjorden har å by på, og spesielt Rogalendingene har lagt båtferien hit i år.
Havneverter er viktig for en gjestehavn. Spesielt når det kommer så mange besøkende båter samtidig som ønsker plass i havnen. Båtsans har pratet med to kjekke og hjelpsomme karer som har denne oppgaven.
Det er et puslespill å få plass til alle, men Bjarte Nygård og Svein Petter Bårdsgjærde fikser det. Flere båtfolk skryter når de kommer forbi og kaller dem for «tryllekunstnere». Ca 60 meter med ekstra brygger, gjør at det går ca 3-4 båter på hver side. Det må tilpasses plass i henhold til hvor mange fot båten er, og hvem som kan ligge utenpå hvem.
Sist opptelling var at det er 52 båter i havnen. I hele sommer har det vært ca 40 + båter, og det har vært jevnt fullt i havnen hele tiden, forteller Bårdsgjærde. Vi har merket en økning nå i fellesferien.
Båtfolket kommer fra hele landet, men i år er det veldig mange fra Haugesund og Stavanger traktene som har tatt turen inn til oss, forteller de.
– Det kommer mange båter som går i lag, og noen skal gjerne videre til Kinsarvik og Mikkelparken, men for de fleste er Norheimsund selve målet. Bårdsgjærde forteller videre at det er flere gjengangere som kommer igjen år etter og de ligger gjerne i en uke eller 14 dager i havnen.
Du kan ikke reservere plass i havnen. Bortsett fra hvis det er en veldig stor båt, da kan man prøve å få reservert, men vi prøver helst å unngå det.
Hva foretar folk seg når de kommer på besøk?
-De går turer, sitter og koser seg på kveldene. De kan gå korte eller lange fjellturer. I tillegg har vi alle butikker her. Det er det de sier, så da er det ikke vits i å gå noe lengre, forteller Bårdsgjærde.
Ellers er Steinsdalfossen en attraksjon, som mange besøker. Fossen er Norges mest besøkte foss og er spesiell fordi du kan gå på baksiden av den uten å bli våt. Når du står under med vannet buldrende over hodet får du virkelig nærkontakt med naturkreftene. Du kan gå fra havnen til Fossen, og ta eventuelt runden rundt vannet.
Fartøyvernsenteret er også en viktig særverdighet, de fleste går innom.
Hardanger Fartøyvernsenter, et museum med maritim kultur i fokus. Det anbefales et besøk om man har interesse for norsk skipsbygger tradisjon. Det er full drift i verkstedene, det smies, klinkes og bygges tradisjonelle trebåter. På området er det både aktivitetsløype og utstillinger. Her kan du lage ditt eget tau eller t.o.m. spikke din egen lille trebåt.
En spesielt attraktiv sjøfront har Norheimsund fått og en helt ny strand. Den nye stranden er mye brukt av barnefamilier, og der kan de oppholde seg bortimot hele dagen.
Gjestehavnen er også populær om vinteren. Da det er kort vei opp til Kvamskogen som er et yndet ski og turutfartsområde både for Kvamminger og Bergensere.
Havnevertene
For Bårdsgjærde er det 3 året, han er havnevert i Norheimsund.
-Jeg klarer ikke sitte i ro, så da er dette et kjekt tidsfordriv forteller han. Jeg er innom stort sett hele året, for å slå av en prat.
Han er selvsagt interessert i båt og da er det spesielt trebåter som ligger hans hjerte nærmest. Norheimsund gjestehavn er også kjent for å arrangere den populære trebåtfestivalen hvert å i juni, men de to siste årene har den vært avlyst på grunn av Korona.
Nygård, er den andre havneverten. Han og fruen ligger med egen båt i havnen. En Barracuda 30, med det fine navnet Julie, som også konen heter. Han har hatt båten siden 1986.
-Eg både bur- og ferierer her. Fruen vil ikke gå andre steder, vi har jo alt her, forteller han. Båten har 32 000 nautiske sjømil ifølge loggen, så hun har gått langt. Vi spør om han blir liggende her hele sommeren, svarer han; å neida me lyt no gå noen turer utover i fjorden. Til uthavner, og da spesielt til Sild ved Varaldsøyna. Der er det kjekt å ligge.
Begge havnevertene merker en økning i trafikken på sjøen, og det er mange nye besøkende som er her for første gang.
Hva liker båtfolket med denne havnen?
-Det beste med havnen er at det er så stille her, og så er det viktig at vi har de «rette» butikkene her oppe, sier de med glimt i øyet.
Det er også populært med fellesområdet vårt. På godværsdager har vi taket åpent, men blir det regn trekker vi taket over. Da samles de her og kan sitte sosialt med bord og stoler.
Drivstofftilbud
Bryggeprisene er de samme i år, men diesel og bensin prisene derimot går bare opp og opp, sukker de. Begge er enige om at det må Erna gjøre noe med, og er bekymret for høyere priser etter høstens valg, alt ettersom hvem som kommer til makten.
Norheimsund fikk nylig ny flytebrygge med drivstoff, både bensin og diesel. Den har vist seg å bli veldig populær og de kommer helt fra Strandebarm for å fylle. Det har vært, og er en kjensgjerning at dette er et problem langs hele kysten vår. Det er alt for få marina og fyllestasjoner til fritidsbåtbrukerne.
Spise ute
I tillegg til godt med servicetilbud og økende aktiviteter som tilbys, er det stadig flere nye spisesteder som åpnes.
Eller du kan besøke ærverdige Thon Hotel Sandven, som ligger idyllisk til rett ved fjordkanten med egen strandsone. De serverer mat både inne og ute i den fine gjestehagen. Her kan du nyte late dager med fantastisk utsikt til Hardangerfjorden og isbreen Folgefonna. De har også en gjestebrygge man kan legge til etter avtale.
Fakta
Norheimsund ligger i Kvam kommune, på nordsiden av Hardangerfjorden og er et tettsted i Vestland fylke med drøye 4 000 innbyggere.