Vi ble invitert med på en medlemskveld av Princessklubben i Vest, for en gjennomgang av båten både under og over vannlinjen før sesongen starter.
Medlemskvelden hadde som tema – poleringsteknikker, hva er viktig å tenke på, triks, bruk av vann, hvilke maskiner kan man bruke osv. Dette er tema som opptar mange båteiere, også medlemmene i Princesklubben.
De fleste her har båter som krever mye polering og da melder det seg mange spørsmål. Hvordan vedlikeholde båten gjennom sesongen når man er ferdig med rubb, polering og toppbehandling? Tenk om vaskemidlet løser seg opp i hverandre? Hva bruker man i etterkant? Det er en nedtur å konstatere at du har bommet når du har en båt på over 40 fot eller mer, forteller en av medlemmene.
Vi har fått inn en ”spesialist” til å guide oss litt gjennom havet av valgmuligheter, Ove Eikeskog har selv båt, arbeider hos Lakkspesialisten i Sandnes og er over normalen interessert i blank pusset båt. Han har testet det meste, men er ”livredd” for å si at han har fasiten. Det finnes ”mange veier til Roma” sier han. Med henblikk på alle facebook grupper, som kommer med råd og vink, til en stakkers forbruker. Noen er gode og andre ikke fullt så troverdige.
Men som sagt det er mange veier til et godt resultat, og i dag følger vi Ove Eikeskog sine erfaringer. Han har vært i bransjen fra 1998 og har prøv det meste. I dag har han en 58 fots båt, og han liker å ta båtpussen selv. Når det gjelder hvilke produkter man skal velge er det litt opp til enhver, og han forteller at kjemistammen på veldig mange produkter er like, men det er noen stoffer som er dyrere.
Når det gjelder båtpussen kan den være ulik fra år til år, for det er mange elementer som spiller inn. Klima har mye og si, som; har vi hatt en solrik sommer? Da blir gjerne båten matt over vannlinjen, eller har vi hatt en regnfull sesong, med mye surt nedbør? Hva er årsaken til at båtpussen var spesielt tung i år?
Det som er viktig er å gjøre grundig forarbeid, og selv om man kan reise til månen, har vi enda ikke funnet noen enkle veier til båtpussen. Grundig vask, under vannlinjen, skrog og overbygg, fenderlist, dørk (tre og plast) rustfrie detaljer, kalesje, plast.
Vi kan dele inn slik:
1. Vask
2. Rens – Polering
3. Voks og forsegling
Når det gjelder vask finnes det et enormt utvalg, og her er det alt fra Zalo til ulike båtvaskemidler. Det viktigste er å skumme godt, holde det fuktig og spyle godt av. Bruk en god svamp, men mister du den i bakken, tar du den ikke opp igjen og fortsetter – den svampen er boss!
Er båten ekstra skitten på enkelte steder, spesielt på fenderlist, kan du bruke svampen Magic Sponge og en Super Cleaner vask.
Når det gjelder kalesjen er det avgjørende og ikke bruke for sterke vaskemidler, tråden kan mygle av kjemikalene. Får du måseskitt, er det viktig å skylle så fort du får anledning. På vinduene i kalesjen må man ikke bruke impregnering, og tips for glidelåsene er vaselinolje.
Teaken kan også være en utfordring, seilbåtfolk vil helst ha den ubehandlet, for da er den best å gå på og du har best grep. Men ønsker du skinnende teak er det god vask og rens, men vær forsiktig med for mye behandling, slik at den mister helt effekten. I dag er det populært med Nano olje. Nano er populært og klinger bra.
Når vi kommer til rubbing, rens og polering har maskinen alt å si. På store båter blir det for tungt å hånd polere eller pusse. Da anbefales slipemaskin. Det finnes også poleringsmaskiner, men de er roterende og kan lage skjolder. Slipemaskin har eksenterroterende bevegelse, og da følger puten/padsen deg, og det er lettere å unngå skjolder, og den er lettere for deg å holde.
Pads eller putene, som vi kaller dem til slipemaskinen kommer også i mange varianter, det finnes ullputer som river godt, eller du kan bruke microputer. Har du ny båt trenger du ikke å rubbe båten hvert år, men er skroget sterkt oksydert må du gjerne det. Slipe gjerne med litt vann. Men lag ikke varmgang i gelcoten for da kan den kan den bli gul.
Del båten inn i flere deler, slik at du vet hvor du har vært og ikke, sett gjerne et teip merke på hvor du skal fortsette. Arbeid systematisk.
Når det gjelder voks er det samme melodien, bruk maskin for den banker det litt mer inn og det vill holde lengre. Voksen tas av etter hvert som du går. Noen ganger kan det være vanskelig å se hvor du har vært, men igjen vær systematisk.
Når du så er klar for en ny sesong i en blankpolert båt, er det bare lett vedlikehold som skal til. Ikke bruk kjemikalier som vasker vekk det gode forarbeidet du har gjort. Tenk litt praktisk, spyl fendrene av og til hvis de ha lagt i sjøen. Saltet sliper i glecoten. Har du gått langt, spyl litt av hekken for litt motorsprøyt eksos osv.
– Og husk, tar du vasken om høsten når sesongen er over, får du en mye lettere vårpuss.