Politibetjent Eva Brekke skryter av båtfolkets oppførsel og bevissthet når hun står på Båter i Sjøen og oppsummerer årets sommer. Selv er hun ekstra nøye med at vesten er godt festet når hun kjører politiets nye fartsmonster.
– Sommeren har vært helt enorm. Det har vært mange båter på sjøen, og vi møter på veldig mye hyggelige folk, sier Eva Brekke, politiførstebetjent ved sjøtjenesten i Oslo politidistrikt.
Hun viser stolt frem den nye politibåten som patruljerer Oslofjorden til et skuelystent messepublikum på Båter i Sjøen. Denne helgen ligger de til kai på Aker Brygge, men har sikret seg plass helt ytterst på bryggeanlegget for å kunne rykke ut på kort varsel.
Brekke forteller at RIBen, en 12,5 meter lang Goldfish, har 1050 hestekrefter og gjør rundt 70 knop. Det gjør at politiet kommer seg fra Aker Brygge til Drøbak på et kvarter. Men hun er mest opptatt av å skryte litt av båtfolket.
Litt skjevt vestpåbud
– Folk har stort sett vært veldig flinke til å bruke flytevest i sommer. På de aller varmeste dagene har vi sett mer til at folk har latt vesten ligge, men med én gang det ble litt kaldere kom vesten på igjen, sier Brekke.
Brekke legger til at de personene politiet har møtt på uten vest, velvillig har tatt den på igjen når politiet har minnet dem om påbudet. Hun og de andre i sjøtjenesten i Oslo politidistrikt ser at vestpåbudet som gjelder båter under 8 meter noen ganger kan virke litt skjevt, men er glade for å ha et påbud.
– Vi skulle jo helst sett at de med hurtiggående båter over 8 meter også skulle hatt påbud om å bruke vest. Det blir spesielt tydelig når en stor RIB kjører forbi en liten snekke, og det er snekkeføreren som har på seg vest, sier Brekke og legger til at de har forståelse for at en må sette en grense et sted.
Uavhengig av vestpåbudet tror fritidsbåtbransjen selv at båtfolket er mer bevisste på sikkerhet enn de var for bare et tiår siden. Utstillerne på messen opplever en sterk etterspørsel etter sikrere båter og navigasjons- og redningsutstyr.
– Vi ser at folk blir litt mer opptatt av egen sikkerhet. Vest er én av faktorene, men vi ser det i salg av navigasjons- og sikkerhetsutstyr til båtene, sier Leif Bergaas i bransjeforbundet Norboat.
Mobiltitting gir grunnstøtinger
Ikke overraskende har det vært en aktiv sommer for Redningsselskapet også. De har assistert 1600 mennesker hittil i år og er glade for at båtfolket kontakter dem.
– Redningsselskapet har hatt en kraftig økning i antall oppdrag i sommer, som viser at folk ikke skjemmes for å be om hjelp. Vi er glade for at folk ringer oss tidlig når det oppstår en situasjon, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef og ansvarlig redaktør i Redningsselskapet.
De har reddet 24 liv i sommer, og Pedersen understreker viktigheten av at Redningsselskapet blir tilkalt tidlig. Han roser båtfolket for å være flinke til å bruke flytevest, men forteller at han gjerne skulle sett at flere går ett skritt videre og kobler seg på dødmannsknappen og skaffer seg VHF i tillegg. Det er spesielt én ting Pedersen etterlyser.
– Det er fortsatt et forbedringspotensial her. Folk må følge bedre med og løfte blikket fra smarttelefonen for å unngå at det skjer like mange grunnstøtinger som vi har hatt i sommer, sier Pedersen.