DAME Design Award er den prestigetunge prisen som deles ut for maritime innovasjoner på verdens største båtutsyrmesse, Mets i Amsterdam
Vi har tatt en prat med jurymedlemmet Rory Coase, som er båtdesigner, lokalisert i Bergen. Han vokste opp i innlandet av England, uten sjø eller noen form for båtinteresse i familien, men han visste tidlig at det var skipsdesigner han ville bli. Med stor fasinasjon for cruisebåter og ferger, begynte han allerede i 6 års alderen å tegne.
Interessen vokste og førte til at han i dag har både utdannelse og en karriere inne skipsarktitektur. Han har samarbeidet og arbeidet for mange anerkjente båtbyggere som Sunseeker og vårt eget norske båtbyggerverft, Viknes. Her har han blant annet vært med å designe Skilsø 39 og Skilsø 35, sammen med Viknes sin egen inhouse skipsdesigner Gisle Sivertsen.

Han trivdes godt hos Viknes, men drømmen om eget designstudio har vokst seg frem og i 2020 tok han steget ut og grunnla Coase Design.
Dette var en måned før alt stengte ned, så det var med skrekkblandet fryd han åpnet egen virksomhet. Men han bestemte seg for å følge planen, og det har gått strålende. I dag arbeider han og samarbeider globalt innen ulike prosjekter. Det medfører design av alt fra luksus yachter, private katamaraner og passasjerbåter.
Hvordan fikk du forespørsel om å bli med i juryen?
Det var via Kim Hollanmby, en journalist som skriver om menneskene på Mets. Han kontaktet meg via Linkedin og han fortalte at de skulle ha ett nytt jurymedlem. Kunne jeg være interessert? What me?? Ler han.. Det var veldig stas å bli spurt, forteller Coase
– De ønsket noen litt yngre med inn i juryen, og siden jeg har arbeidet mye med innredning, design og ikke er direkte knyttet til et brand, var det veldig positivt, ja- at jeg er uavhengig.
Jeg har enda ikke møtt de andre jury medlemmene, men vi skal ha de første møtene nå i oktober, for å se hva som er kommet inn i de ulike kategoriene. Deretter tror jeg det blir noen intense dager med å velge ut vinnere i de 8 ulike kategoriene.
Ser du noen interessante nye trender i dagens båtindustri?
I løpet av de 10 årene jeg har vært i industrien er det ikke de store endringene, men det er litt mer appetitt på lavutslipp i dag enn tidligere.
Det er de nye aktører i båtbransjen som pusjer den elektriske fremgangen, mens de store aktørene fremdeles ligger veldig lavt. I tillegg til endringer i fremdriftssystemer, er det et press for mer effektive skrog. Flere kunder etterspør det og de er mer villige til å forbedre energieffektiviteten ved å gå saktere, og finne en enklere måte å gjøre elektrisk fremdrift mer levedyktig på.
En annen måte å øke energieffektiviteten er ved å lage mindre båter. Hvis du bruker intelligent romdesign for å oppnå det en 40-foter tidligere krevde en 50-fots skrog for å oppnå, er det en vinn-vinn-situasjon på mange områder, fra totale livssykluskostnader til miljøpåvirkning.
Det er også en trend etter mer modularitet og fleksibilitet innenfor rommene ombord på en båt.
En annen ting er at kundene ønsker mer volum av den plassen de har. Jeg har arbeidet med noen av de siste modellene til Sunseeker på innredning, og der er det igjen volum og utnyttelsen av ekstra plass. Kundene vil ha komfort, og er ikke så opptatt av å pusje på fart.
En annen retning er mer appbasert informasjon om båten, fullstendig oversikt. At de har all kommunikasjon og sikkerhetsinfo om båten, selv når de ikke er ombord. Det er en tydelig trend!
Det grønne skifte, diskusjonen om hydrogen og elektrisk. Det blir også endel snakk om «greenwashing» når det gjelder berettigelsen av elektrisk fremdrift, gitt at energikilden fremdeles skal være basert på karbon. Jeg tror også det kreves en innsats på nasjonalt nivå i hvert land for at det skal bli realiserbart.
Hvordan gjør du deg kjent som designer?
Jeg bruker sosiale medier i tillegg til min egen nettside. Linkedin og Instagram har gitt meg noen veldig interessante prosjekter. Ca 50/50 mellom nettsiden min og Linkedin/Instagram. Ellers er det nettverk og referanser som leder til prosjektene.

Flere av prosjektene henger på veggen, og jeg er nysgjerrig på dem. Et av prosjektene er en skikkelig innovativ båt, som han håper vil bli satt i produksjon. Det var en Sveitsisk klient som ønsker å bygge dem i Indonesia. Han mente han hadde funnet et gap i markedet, for denne type båt. Han har allerede en kunde som ønsker denne båten. Her har de flyttet motorene litt lengre frem for å gi plass til et gigantisk akterdekk. Dette får man når en legger ned sidene i skroget, et vanvittig akterdekk, helt flatt. Båten er 40 fot, men rommer så mye. Her er plass til 2 par vannskotere, 2 kajakker akter, og inne er det 2 doble kabiner, full pantry, osv

Videre arbeider han med høyhastighets ferger, med nullutslipp. Et oppdrag er for firmaet ESNA, i Kristiansand.Fartøyet bruker prinsippene til en SES (Surface Effect Ship). Du kan tenke på SES-skrog som en blanding mellom en katamaran og en luftputebåt. Gummiskjørt ved baugen (foran) og akterenden (bak) skaper en luftlomme mellom de faste tvilling skrogene. Denne lommen blir trykket opp ved hjelp av en inntaksventilator i fremre overbygning for å løfte fartøyet opp av vannet og oppnå utrolig effektivitet ved høye hastigheter.
Base i Bergen
Coase startet sin reise med studier på Ship Science Naval Architecture Degree og videre har han hatt en spennende yrkeskarriere, som førte ham til byen mellom de 7 fjell. Han elsker Bergen, bor nært havnen i en leilighet med kort avstand til kontoret i C. Sundtsgate, og utsikt til Vågen og fjellene.
Han har solgt leiligheten i England, og forteller at han vil leve mest mulig minimalistisk. Ikke eie for mye, så han har ingen bil eller båt, men han elsker å reise – spesielt på Cruise Jeg liker å sitte på et skip og arbeide, da tar han laptoppen med og designer ombord i båten. Det er slik han henter inspirasjon, og finner de gode løsningene.
Sunseeker og Viknes bruker nå Coase Design som leverandør, og vi arbeider tett med deres inhouse team, i tillegg til kommersielle maritime prosjekter. Jeg liker å ha flere prosjekter, men ikke for mange. Jeg kunne tenke meg å arbeide mer med passasjerbåter, og jeg tok et oppdrag for en bobåt knyttet til olje næringen. Siden mye av min erfaring betyr at jeg ofte er involvert i estetikk, styling og intelligent design for å forbedre effektiviteten i ethvert rom på båten eller skipet. Jeg har også grunnleggende forståelse av ingeniørfag – jeg liker balansen mellom forbedring og hva som er mulig, og hvor hver kubikkmillimeter teller.
Etterspørselen er stor, og hadde jeg kunne kopiert meg selv hadde jeg hatt mer enn nok å gjøre. Men nå passer det meg å ha det slik for jeg liker å reise mye. I sommer tok jeg Queen Mary over Atlanterhavet til England, og i morgen drar jeg med DFDS, Oslo- København, bare for å vær på et cruise, det er noe med å sitte på et skip å arbeide som gir meg mye. Selv om det bare er for to dager, så elsker jeg det.
Jeg synes jeg er utrolig heldig som for arbeide med dette, og fremdeles blir jeg like entusiastisk for alle prosjekter jeg blir involvert i.
Målet med alt dette og at han lykkes er som han sier; eie mindre og mindre, være mer og mer fleksibel.
Les også: Hydrogen Viking – får total «grønn» overhaling
Le mer om: Dame Design Award
Les mer om prosjektene til Coase Design