I dag kom tall fra Sjøfartsdirektoratet at så langt i år er det 14 drukningsulykker fra fritidsbåt og at det kun er menn med en snittalder på 58 år.
Sjøfartsdirektoratet har registrert 14 omkomne ved bruk av fritidsfartøy første halvår i 2021. Det er tre mer enn i 1. halvår i 2020 og to mer enn snittet de siste årene. Agder, Vestland og Nordland hadde tre omkomne hver, Rogaland og Telemark hadde to omkomne, mens en person omkom i Viken første halvår.
– Me har dei siste åra sett ein gledeleg nedgang i fritidsbåtulukker på årsbasis, frå eit snitt på rundt 30 personar dei siste åra, til totalt 20 omkomne i 2020. Denne nedgangen har ikkje vist seg i fyrste halvår. Dette viser at det er viktig å tenkje tryggleik heile året, og i både sjø og elv. Vatnet er kaldare på vinter, vår og haust, og ein vil ha kortare tid på seg for å redde seg sjølv eller tilkalle hjelp, seier fungerande sjøfartsdirektør, Lars Alvestad.
Fire personer er fremdeles savnet
Vestbruk er et av de viktigste forebyggende tiltak som kan bidra til å redde liv, men ti av de omkomne brukte dessverre ikke flyteutstyr. Fire personer er fremdeles savnet etter ulykkene.
Les også: Bakgrunnsdata for dødsulykker med fritidsbåt
Sjøfartsdirektoratet tror at bruk av vest kunne ha reddet flere. Flyteutstyr ville uansett ha ført til at de forulykkede ville blitt funnet i etterkant av ulykken, og kunne spart flere familier fra uvissheten om hva som hendte.
Det er kun menn som har mistet livet i fritidsbåtulykker så langt i år, og snittalderen er på 58 år. Den eldste som omkom var 78 år, mens den yngste var 17 år.
Av de i alt 14 omkomne var 86 prosent 40 år eller eldre. Hovedårsaken til dødsfall dette halvåret er at de omkomne har havnet i vannet, enten ved fall over bord, eller ved at båten har kantret.
Tre personar omkom ved totalforlis, hvor fartøyet fremdeles ikke er funnet. Totalt fire av personene var trolig påvirket av rus eller promille.
Fiske og dårleg vær øker risikoen
Fire personar har mistet livet forbundet med fiske. Disse ulykkene har skjedd antakelig under trekking av teiner eller garn, der personene har falt over bord og druknet. Mange av ulykkene dette halvåret har skjedd i dårleg vær. I syv av tilfellene var det liten kuling eller mer.
– Dette viser at det er viktig å tenkje tryggleik om ein skal ut på fiske, spesielt om ein er aleine i båten. Me oppmodar til å alltid sjekke vêrmeldinga, og å ha tryggleiksutstyret på plass, seier Alvestad.
Å bruke dødmannsknapp kan bidra til å redde liv. Det finnes trådløse varianter som en kan ha rundt halsen, som vil stoppe motoren om en faller over bord. Det er viktig å ha ein god leider på båten som en når fra vannet. Det kan være tungt å klatre opp i båten igjen med våte klær, dessuten kan båten kjapt reke langt vekk fra deg om du faller over bord. Det er derfor viktig å ha med seg vanntett kommunikasjonsutstyr.
– Ber det gjerne på kroppen, og ikkje nøl med å ringe etter hjelp om du mistar kontrollen, legg Alvestad til.
Flere kampanjer
Sjøfartsdirektoratet aukar arbeidet med sine tryggleikskampanjar i månadene som kjem. Tilsette langs heile kysten skal ut å snakke med båtfolket om trygg bruk av fritidsbåt gjennom kampanjen «Trygg i båt».
Direktoratet deltek og med kampanjen «Løft Blikket», som har fokus på å vere oppmerksam og avpasse farten, og kampanjen «Klar for sjøen», som har fokus på å vere edru når ein fører båt.
Kilde: Sjøfartsdirektoratet