Er du ferdig med båtsesongen kan høst og vinter være tiden for vedlikehold og reparasjoner av kalesjen og hos Seilmakerne kan de lage ny kalesje til båten din, vasket den i industri vaskemaskinen, reparere søm og glidelåser eller skifte vinduer i den.
Seilmaker Iversen holder til på Frekhaug like utenfor Bergen, hvor enkelte av de ansatte har en noe spesiell arbeidsplass.
I «graven», forteller de meg.
Ja, slik må det være når du skal sy mange meter lange duker.
Nedfelt i gulvet sitter de og syr, og selve gulvet er arbeidsbordet.
– Her må du se deg for så du ikke faller i «graven», påpekes det, lattermildt. Ja, dette ser snodig ut, men jøss så praktisk.
Daglig leder André Egebakken og Seilmaker Magne Iversen, står for omvisning i familiebedriften. Magne Iversen er nå 5. generasjon seilmaker.
Hos seilmakeren lager de, seil, sprayhood, Lazybag, Genua-strømpe eller vanlig seilpresenning. Kalesjer til båter på mål og opplagspressening. De har også mange maler til bruk for vanlige båtmerker, da kan du få modifisert en standardkalesje, etter egne ønsker.
Gjennom våre samarbeidspartnere får vi tak i ny original kalesje til de fleste motorbåter. Vi er forhandler for kalesjer til Yamarin, Uttern, Finnmaster, Askeladden, Aquador, Jeanneau, Beneteau, Nidelv m.fl, forteller de oss.
Høsten er den beste tid for innlevering av kalesjer
– I en ideell verden for seilmakerne hadde kundene kommet med både kalesje og seil om høsten, men slik er det ikke. Veldig mange kommer først når sesongen skal starte, og da skulle de helst hatt den klar i går.
Korona innvirkning
Også seilmakerbransjen merket råvare mangel etterhvert på enkelte ting og lengre leveringstid. -Først lurte vi på hvordan dette ville påvirke oss, men etter hvert så vi at privatmarkedet tok seg veldig opp. Vi solgte mye kalesjer i 2020, mer enn noen gang.
I vår så de at det var mange som planla å bruke båten mye, og var ute og advarte kundene om å være tidlig ute. De fikk rett at de ville bli travelt
Nå er tipset om å være tidlig ute for sesongen 2023, ta service av kalesjen, eller kanskje få en god vask på den så holder den gjennom noen sesonger til. Det kan det være god økonomi i.
Industrivaskemaskin
En annen god investering vi har gjort er å gå til innkjøp av en industrivaskemaskin. Den har vist seg å være meget populært, samtidig som det gir et veldig godt resultat. Her kan både kalesjer og andre canvas produkter vaskes, og få et nytt «liv».
Litt av «hemmeligheten» til den gode vaskeprosessen er at vi bløtlegger kalesjen i 24 timer, da ligger kalesjen i en såpeblanding i et stort kar i 30 grader. Så vasker vi i maskinen etterpå, og da får du virkelig skylt godt, mye bedre enn du ellers vil klare på manuell måte. Det er viktig med å holde temperaturen gjennom hele prosessen, spesielt er det viktig for vinduene.
Først var vi litt bekymret for vinduer, men det viser seg å bli veldig fine. Vaskeresultat er veldig godt.
-Vi inkluderer en time med reparasjon i vaske prisen, for som regel er det alltid et og annet som må fikses på kalesjen. Tråden er gjerne en svakhet i kalesjene og det er de som forringes først. Enten det er bomull eller polyester. Polyester slites av solen, så da må det fikses litt på.
-Vaskeprosessen er en suksess, og en vask av kalesje ligger på en pris fra 3500 – 5500, litt avhengig av størrelsen.
Tar den jordslag, spør vi?
Det er litt avhengig av hvor det er jordslag, forklares det, og hvordan kalesjen har blitt vedlikeholdt. Kalesjen har et vanntett lag på innsiden, hvis fuktigheten får trekke gjennom kalesjen inn til det vanntette laget, så utvikler det seg jordslag der, og det får du ikke vekk. Hvis det derimot danner seg jordslag på innsiden på grunn av fuktig miljø inne i båten, og dårlig ventilering, da vil jordslaget forsvinne i vask.
Måten å unngå jordslag på, som forklart i det første eksemplet, er å være nøye med impregnering, for da trenger ikke vannet gjennom kalesjen og ned til det vanntette belegget. Da unngår man jordslag.
Aldri høytrykk spyl kalesjen din
-En annen viktig ting som vi opplevde i fjor høst, var at en kunde kom inn med kalesjen sin, den så veldig fin ut. Helt strøken, og han ville at vi skulle impregnere den. Vi gjorde det, men etter en uke kom han inn igjen og fortalte oss at den lakk. Vi ble veldig overrasket og lurte på om vi hadde glippet noe i rutinene våre, så vi tok den en gang til. Da vi snakket litt mer med kunden kunne han fortelle at kalesjen var høytrykk spylt av en tidligere eier, han hadde gjort det for å få vekk jordslag. Kalesjen ble riktignok veldig fin, men da var alt belegg borte. Kalesjen var i prinsippet ødelagt.
Det er ikke alle som vet at det ligger et veldig tynt plastbelegg på innsiden av kalesjen, og tar du høytrykkspyleren ødelegger du kalesjen. Duken blir som en sil etterpå.
Miljøaspektet er også viktig, og vi prøver alltid å få kundene så langt det er mulig til å ta en overhaling av kalesjen i stedet for å kjøpe ny. Er det bare litt grønske og rust rundt vinduene, så lønner det seg ofte å ta en god vask, så blir den neste som ny.
Seilmaker Iversen, kjøpte Elvstrøm Sails Norge i oktober i fjor, og står nå som 100% eier av selskapet. Elvstrøm legger bak seg et godt år med 2 millioner i økt omsetning. Med Norske eiere og godt fotfeste på Vestlandet, satser vi sammen for å kunne dekke økt etterspørsel på nye seil og seilservice.
Når det gjelder nye seil fra Elvstrøm er de fremdeles god på leveringstid. Med sin gigant fabrikk i Danmark, går det på skinner, og det er rask leveringstid fra Danmark til Norge.
Ellers hjelper det og ha flere ben å stå på. Med marked som proffindustri, seilreparasjoner og kalesjemaking har vi i tillegg til en innholdsrik butikk. Her selges alt av maritim bekledning, redningsutstyr, flytevester fra de fleste leverandørene og det man trenger.. Vi er fornøyde med at vi nå har kunder fra hele landet som bruker nettbutikken vår.

Som en siste kommentar, har de også et tilbud til seilbåtfolket. Vi setter ut hentekasse i gjestehavner, så kan du legge seilet ditt i kassen og vi kommer og henter det. Vi gjennomfører avtalt service og deretter legges det tilbake i kassen og kunden kan hente seilet.
Første kasse kom i Bergen seilforening på Hjellestad, og flere vil komme etter hvert.