Det nordiske nettverket «Clean Nordic Oceans» (CNO) som ble igangsatt og finansiert av Nordisk Ministerråd har nå lagt fram sin sluttrapport. Rapporten avslører at det er til dels store forskjeller i hvordan de nordiske land håndterer marin forsøpling, ifølge Fiskeridirektoratet som har vært med i CNO.
Utdrag fra kommentar:
Hvert år regner man med at verdenshavene blir tilført om lag åtte millioner tonn plast – eller rundt 250 kilo per sekund. Det meste av dette synker mot bunnen og mesteparten blir liggende på havbunnen der det langsomt blir brutt ned til mikro- og makroplast som vil bevege seg rundt i vannsøylen.
Ressurssløseri
Samtidig regner man med at om lag 640.000 tonn fiskeutstyr blir borte på havet hvert år. Mye av dette er garn, teiner og ruser som vil bli stående og fiske i åresvis slik at fisken som fanges dør uten å være til nytte for andre enn dyr som beiter på andre dyr. Mye av denne fisken vil råtne og spøkelsesfiske representerer dermed et enormt ressurssløseri.
Situasjonen i Norden er både lik og ulik. I noen land er de marine næringene av stor betydning, men mindre i andre land. Noen land, som Norge, har systemer for å melde inn og hente opp tapte fiskeredskaper, mens andre land har gode systemer for mottak av ødelagte og utrangerte fiskeredskaper, mens noen land ikke har etablerte systemer for verken tapte fiskeredskaper eller gode løsninger i havner for å ta hånd om ødelagte eller utrangerte fiskeredskaper.
Tiltak
I sluttrapporten pekes det på en rekke tiltak som kan iverksettes for å redusere problemene knyttet til marin forsøpling og spøkelsesfiske. Det blir blant annet pekt på bedre merking av fiskeredskapene og posisjon redskapen står og bedre løsninger for å lettere kunne hente opp tapte redskaper.
– Det må etableres gode systemer for å håndtere gjenfunnet og utrangerte fiskeredskaper på mottaksstasjoner i havnene, og det må fokuseres på materialvalg for fiskeredskaper slik at det blir utviklet materialer som er mer miljøvennlige, sier Langedal.
Les hele kommentaren og finn rapporten her på Fiskeridirektoratet sin side